4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De mooiste watervallen van Kroatië

Kroatië heeft de mooiste en de grootste watervallen van Europa. Dat komt door de unieke geologische en klimatologische omstandigheden in het land. De Dinarische Alpen, die door Kroatië lopen, vangen veel regenwater op, wat de rivieren voedt die dan over de kalkstenen rotsen stromen. Dit kalksteen, kenmerkend voor de regio, is super goed in het creëren van natuurlijke dammen, wat resulteert in die prachtige watervallen. Bovendien heeft het klimaat met natte winters en warme zomers de perfecte mix om deze natuurwonderen het hele jaar door prachtig te laten stromen. In deze blog nemen we je mee langs de mooiste watervallen Kroatië! 

Overzicht met watervallen

In Kroatië kun je watervallen in alle soorten en maten vinden. Sommige liggen in grote nationale parken en anderen liggen afgelegen langs de vele rivieren, kloven en grotten. Hier kun je op verschillende manieren deze prachtige landschappen tot je nemen.

De Plitvice Watervallen

De eerste stop is ook meteen de meest bekende: de Plitvice watervallen Kroatië. Deze watervallen zijn te vinden in het gelijknamige natuurpark dat bestaat uit 16 meren op verschillende hoogtes. Deze meren zijn met elkaar verbonden middels (je raadt het wellicht al), watervallen. In totaal bestaat het park uit 16 meren en liefst 90 (!) watervallen! Er zijn hier verschillende wandelroutes uitgezet. Op die manier kan je de omgeving eenvoudig ontdekken. Qua periode maakt het niet heel veel uit wanneer je gaat. Elk seizoen heeft wel z’n charme. In de lente en zomer staat alles mooi in bloei. In de winter is het hier bijna sprookjesachtig mooi en in de herfst zijn de watervallen heel actief en kleurt het park mooi oranje, geel en rood. De meest bekende waterval van het park is de Veliki Slap, ook wel bekend als “de Grote Waterval”. Deze waterval bevindt zich onderin het park en is maar liefst 78 meter hoog!

Krka Watervallen Kroatië

De tweede plek in Kroatië waar je je kunt vergapen aan prachtige watervallen is het nationale park van Krka. De bekende Krka watervallen bij Istrië zijn een reeks aan watervallen en meren in verschillende schitterende kleuren. Je kunt hier 7 prachtige watervallen bekijken die door de eeuwen heen door de natuur zijn gecreëerd. En voor de echte levensgenieters onder ons is het zelfs toegestaan om een frisse duik te nemen. Het absolute hoogtepunt van het nationale park is natuurlijk de Skradinski Buk. Deze waterval bestaat uit meerdere kleine watervallen en meren en is zo’n 90 meter breed en 12 meter hoog. Ook kun je in dit park de oude watermolens bezoeken om even terug in de tijd te gaan. Veel toeristen bezoeken de watervallen vanuit de nabijgelegen badplaats Split.

De Mreznica Watervallen

De Mreznica watervallen zijn te vinden in de gelijknamige rivier. De prachtige kleuren van het water en ongerepte natuur maken het een prachtige omgeving te verkennen. De mooiste watervallen zijn te vinden in de hoger gelegen delen van de rivier.Hoewel ze niet zo groot en breed zijn als in de eerder genoemde parken, kun je je met meer dan 90 watervallen echt prima vermaken. Ook zijn deze gebieden uitermate geschikt voor de sportievelingen onder ons. Je kunt in en rondom de rivier de Mreznica fantastisch kajakken, raften, kanoën, zwemmen en hiken.

De Zrmanja Watervallen

De Zrmanja rivier wordt ook wel het verscholen pareltje van Kroatië genoemd. Met een prachtige waterval genaamd de ‘Visoki Buk’, die maar liefst 11 meter hoog is, mag deze niet ontbreken in deze blog. De rivier heeft in de loop van de tijd een prachtige kloof gecreëerd naar de zee met schitterende watervallen op verschillende hoogtes. Ook hier kun je heerlijk genieten van de prachtige watervallen maar ook van de vele grotten en kloven die je langs de rivier kan vinden. En mocht je iets meer actie zoeken, dan kun je ook raften en kajakken.

Rastoke Watervallen

Rastoke is een superleuk dorpje verstopt in de Kroatische bergen, waar de rivieren Slunjčica en Korana elkaar ontmoeten. In dit dorpje lijkt de tijd te hebben stilgestaan! Hier zie je hoe ingenieus de mens zich heeft aangepast aan de natuur met slimme technologieën om het water optimaal te benutten. Maar wat dit dorp écht bijzonder maakt, zijn de idyllische watervallen en de natuurlijke schoonheid van grotten en rivierkloven. Deze watervallen zijn veel minder bekend dan de hiervoor genoemde plekken, maar toch echt te moeite waard. Bij mooi weer kun je zelfs een duik wagen bij de watervallen.

Gubavica Waterval en Cetina Kloof

De Gubavica waterval is nog zo’n verborgen parel aan de Cetina rivier, 20 km van Omiš. De Cetina heeft zich door de eeuwen heen een weg gebaand door het landschap en indrukwekkende kloven gecreëerd. Vanaf Zadvarje heb je het beste uitzicht op de rivier die zich een weg stroomt naar de waterval. Avontuurlijk ingesteld? De Cetina kloof is dé hotspot voor canyoning en raften in Kroatië. Je kunt de kloof ook verkennen vanaf een bootje, dat geeft helemaal een mooie indruk. Ook ziplining is mogelijk in de omgeving voor de echte durfals (bekijk hier meer info). Zeker doen: de route naar Zadvarje is al een avontuur op zich met een supermooi uitzicht!

Plaats een reactie