4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Wat is er te zien en te doen in Alanya?

Een vakantie in Alanya staat garant voor een vakantie met zon, zee en strand aan de Turkse Riviera. Veel Nederlanders reizen in de zomer af naar dit deel van Turkije om hun zonvakantie te vieren. Er is vrijwel het hele jaar een goede strandconditie door het fijne mediterraanse klimaat. De stad ligt tussen het Taurusgebergte en de zee. Hier vind je goed onderhouden stranden, een bruisend nachtleven, veel verschillende restaurants en een prachtige culturele erfenis met mooi historische plekken zoals het Ottomaans kasteel. In deze blog vertel ik je alles over de stad en leg ik uit wat je hier kunt zien en doen in Alanya. Wil je overnachten in een uniek hotel? Kies dan eens voor een swim-up kamer in Alanya of een resort met waterpark in Alanya.

2 reistips van auteur & vakantiespecialist Michiel

  1. Ik vind dat Alanya een heerlijk klimaatheeft. In het voorseizoen en in het naseizoen kan er genoten worden van een lekker zonnetje, terwijl het nog niet echt bloedheet is. Daarnaast is het aangenaam warm in de zomermaanden, geheel anders dan in het binnenland van Turkije, waar het echt heet is op dat moment. De regio kent jaarlijks 3220 uur zon, en dit maakt het één van de zonnigste plaatsen in Turkije.
  2. De officiële taal die hier gesproken wordt is Turks en mijn ervaring is dat er slechts weinig echt engels wordt gesproken buiten de all inclusive resorts. Ongeveer 90% van de bevolking hier spreekt Turks. De huidige Turkse taal heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en Perzisch, en wordt geschreven in het Latijns alfabet. Anders dan in andere landen spreken niet bijster veel mensen een andere taal, hoewel je ook hier Turken tegen zult komen die in Nederland woonachtig zijn geweest, en dus onze taal kennen.

Leukste bezienswaardigheden

Ga jij deze zomer naar het zonnige Turkije? Dan is Alanya één van de populairste bestemmingen en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Deze Turkse stad heeft allerlei activiteiten en bezienswaardigheden voor jou in petto. Geniet van de natuurlijke en Turkse schoonheid, de bijzondere architectuur, de cultuur en de vriendelijke bevolking. Deze badplaats staat overigens ook bekend om de prachtige natuur.

Bezoek zeker de Dimcay rivier
Stap in de auto en rij binnen enkele minuten naar Dimcay. Deze bestemming ligt ongeveer vijftien kilometer in het binnenland. Het unieke landschap geeft een bijzonder gevoel, hier kan overigens ook prima worden gepicknickt. Langs de Dimcay rivier zijn ook meerdere restaurants gevestigd, waar genoten kan worden van de heerlijke Turkse keuken. Neem plaats aan één van de authentieke tafels in het restaurant en geniet van het uitzicht over de Dimcay rivier. Wij raden de vis zeker aan, aangezien deze vers is gevangen uit de rivier. Het is ook mogelijk om een fiets te huren en door dit geweldige gebied te fietsen. Er zijn ook enkele wandelroutes aangelegd voor de liefhebbers.

Ontdek de Damlatas grotten
Een onvergetelijk uitstapje kan gemaakt worden naar deze bezienswaardigheid in Alanya. Ga naar de Damlatas grotten, en bekijk de bijzondere rotsformaties en wat dacht je van de stalactieten en de stalagmieten. Duizenden jaren geleden kwamen deze grotten tot stand en langzaamaan uitgegroeid tot een zeer beroemde bezienswaardigheid. Er zijn bezoekers die geloven dat het bezoeken van deze grotten goed kan zijn voor astma en borstklachten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Alanya, maar deze zijn toch wel het grootste. Naast natuurlijk het centrum met de leuke winkeltjes, het uitzicht over de zee, en vooral toch wel de stranden en de zee zelf, waar je volop kunt genieten van een heerlijke strandvakantie.


Genieten aan de stranden van Alanya

Het strand van Alanya bestaat niet één strand, maar uit 2 stranden die gescheiden zijn door een grote rotsformatie. Het Cleopatra strand is het meest bekend, het Oost-strand wordt ook veel bezocht door toeristen. Er zijn een groot aantal all inclusive hotels die zich gevestigd hebben langs de kust van Alanya. Ook verder de stad in kun je hotels vinden waar je in je vakantie kunt overnachten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één van de vele B&B’s te verblijven. De stranden van Alanya bestaan uit fijn geel zand en kleine kiezelkorrels, het is heerlijk om er met je blote voeten in te lopen, al wiebelend met je tenen door het strandzand kun je hier heerlijk genieten van het strand.

Bezoek het Cleopatra strand
Het Cleopatra strand staat ook wel bekend als Damlatas strand, deze naam heeft het strand in Alanya te danken aan de Damlatas druipsteengrot die aan één van de zijkanten van het strand ligt. De lengte van het Cleopatra strand bedraagt ongeveer 3,5 kilometer. Het is jammer dat de zeebodem niet geleidelijk aan af loopt tot diep water, het gaat namelijk steil naar beneden. Doordat de bodem zo steil naar beneden afloopt, dient men hier rekening mee te houden. Gelukkig zijn er hiervoor maatregelen genomen, zoals een kustwacht met reddingsmiddelen. Aan het Cleopatra strand kun je lekker chillen in de zon of even lekker zwemmen in de zee. Er zijn genoeg eettentjes in de buurt, dus over eten en drinken hoef je je geen zorgen te maken. ‘S avonds kun je er lekker feesten bij één van de beachclubs.

Geniet aan het Ooststrand
Aan de oostkant van de eerder genoemde rotsformatie ligt het Ooststrand, ook dit strand wordt veel bezocht. Het Ooststrand wordt ook wel Keybukat genoemd, dit is een vernoeming naar een oude sultan van vroeger.  Het is een lang uitgestrekt zandstrand dat langs de kust loopt in de richting van de plaats Gazipasa. Het Ooststrand heeft zelfs een boulevard dat er prachtig uit ziet. Ook hier vind je weer een hoop eettentjes waar je lekker kunt genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om lekker te feesten of om lekker te lopen over het strand. Natuurlijk kun je ook hier lekker gaan zwemmen in de zee. Een voordeel van het Ooststrand is dat de zeebodem hier niet steil afloopt als bij het Cleopatra strand. Het Ooststrand is daarom meer geschikt voor gezinnen met kinderen of voor mensen die niet van diep water houden.


Wat is er te doen in Alanya?

De omgeving van Alanya heeft een prachtige natuur, het is daarom ook zeer geschikt als wandel gebied. Alanya ligt in de buurt van het Taurusgebergte. Dit is een prachtig berggebied dat veel natuurschoon biedt. Je ziet er veel vogels die je nog nooit gezien hebt en ook veel bomen en planten die je op andere plekken niet zult zien. In de heuvels en bergen rondom Alanya bieden gidsen zich aan om met mensen op pad te gaan. Je kunt er een leuk dagje uit van maken of een hele trip. Er zijn gidsen die je een paar dagen meenemen op een tocht door de bergen.

Als je geen zin hebt om te gaan wandelen in de bergen en heuvels rondom Alanya dan kun je altijd nog een stuk wandelen door de stad zelf of langs de kust. Langs de kust wandelen betekend dat je lekker kunt uitwaaien en kunt genieten van de prachtige zee. Als je op huwelijksreis zou willen gaan dan Alanya de ideale plek, je kunt er namelijk romantisch wandelen op strand bij zonsondergang. Op de meeste plekken waar je kunt wandelen, kun je ook fietsen. Je kunt er speciale fietsen huren die bredere banden hebben, hiermee kun je lekker over het strand fietsen of door de heuvels en de bergen.

Watersporten
Aan de kust kun je hoop doen wat betref watersport. Eén van de mooiste is het duiken langs de kust van Alanya. Je kunt prachtige riffen bekijken, grote scholen met vis, inktvissen en nog veel meer. Het is zeker de moeite waard om één keer in je leven te gaan duiken, het is zo onvoorstelbaar mooi. Er zijn nog tal van andere watersporten die je kunt beleven aan de kust. Snorkelen, waterskiën, zeilen of windsurfen je kunt het zo gek nog niet bedenken of het is er. Snorkelen is leuk voor de kinderen, zo hoeven ze niet met een uitrusting de diepte in, maar blijven ze veilig aan de oppervlakte onder toezicht. Zeilen en windsurfen is voor de mensen die van actie houden, je krijgt er echt een kick van. Naast al deze actieve sporten kun je er natuurlijk ook voor kiezen om lekker met een bootje rond te varen of een dagje te gaan vissen met een echte visgids die je naar de beste visplekjes brengt in de buurt van Alanya.


Uitgaan: het gezellig Turkse nachtleven

Op en bij het strand wordt er veel gefeest, zelfs zonder discotheek of beachclub. Mensen feesten onderling op straat en op het zand. Als dit niet genoeg is voor je kun je gaan stappen in één van de vele discotheken of cafés. Er zijn een aantal bekende discotheken in Alanya, Robin Hood, Murphy ’s, Janus, James Dean, Havana club en de Zapfhahn. Elke discotheek heeft zijn eigen stijl, thema en muziek, er is dus voor iedereen wat te zoeken. Naast al deze geweldige clubs kun je natuurlijk ook de kleine kroegjes opzoeken. Je kunt hier niet zo feesten als in de grote clubs, maar je kunt zeker wel genieten van het nachtleven van Alanya.

  • Discotheek Robin Hood is de grootste discotheek van Alanya. Het gebouw heeft vier verdiepingen, elke verdieping heeft een eigen club. De Robin Hood club zit op de eerste en tweede verdieping, de Hawaï Beach zit op de derde verdieping en op het dakterras zit club Latino. Je kunt hier dus genieten van meerdere muziek stylen.
  • Murphy ’s is een niet al te grote discotheek die erg in trek is bij Nederlandse jongeren. Het is dan ook niet vreemd dat er iedere donderdagavond een Holland thema is.
  • In discotheek Janus kun je genieten van top 40 muziek en hiphop. Het restaurant naast Janus is eigenlijk een soort voorgerecht, je kunt hier eerst lekker eten van 19.00 tot 0.00 en daarna kun je gaan feesten in Discotheek Janus.
  • Discotheek James Dean is een van de favoriete clubs in Alanya. De club is internationaal ingesteld, er worden dus veel verschillende stijlen gedraaid. Er zijn dan ook allemaal verschillende ruimtes voor al deze stijlen. Er is zelfs een VIP lounge, maar voor lekkere banken en stoelen hoef je niet alleen in de VIP te zijn, Heel James Dean is voorzien van luxe. Je kunt hier zelfs overdag losgaan, het voordeel hiervan is dat de drankjes dan een stuk goedkoper zijn.
  • In Havana Club kun je genieten van een breed aanbod aan muziek, van house en techno tot aan muziek uit de jaren 60. Iedereen is hier welkom en voor 0.00 kun je redelijk goedkoop cocktails drinken. De club heeft drie verdiepingen met een pracht uitzicht op de haven. Onthoud goed dat het thema van deze club Cubaanse sigaren zijn, sigaren roken is hier dus no problem.

Uit eten in de stad

Veel toeristen maken gebruik van de vele all Inclusive resorts die je in en rond Alanya kunt vinden. Ook daar zijn de prijzen zeker niet duur te noemen. Op zich is dat echter wel jammer. Het eten is natuurlijk in dit soort hotels en de bijbehorende restaurants heel internationaal. En het zorgt er voor dat je de vele leuke bars en restaurants in Alanya niet al te snel zult binnen wandelen. Toch zeker een keertje doen, want diverse restaurants hebben weliswaar ook internationale gerechten op de menukaart, maar serveren ook typisch Turks eten. En dat is niet alleen erg lekker en dus aan te bevelen, maar het is ook weer een prima manier om wat meer te proeven van de lokale cultuur. Wat drinken betreft, ook hier wordt veel Efes verkocht, een Turks bier. Erg lekker als het warm weer is natuurlijk. Andere drankjes die wat meer lokaal zijn, zijn Turkse wijn, die ook hier zowel in een rode variant als in een witte variant te verkrijgen zijn. De rode wijn is overigens wat bekender als echt Turks. Maar de witte wijn kan ook bijzonder lekker zijn. Iets bijzonders, maar je moet er wel van houden, is Raki. Typisch Turks en een anijsdrank.

Plaats een reactie