Ervaar de avontuurlijke Surinaamse jungle!
Aangename temperatuur met een koel briesje
Geniet van een dagje uit in Paramaribo
All inclusive vakantie Suriname
Suriname is een prachtig land in Zuid Amerika. De reden om op vakantie te gaan naar Suriname kunnen zeer uiteenlopend zijn. De meeste vakantiegangers zijn te vinden in de hoofdstad Paramaribo. Dit is tevens de omgeving waar de meeste mensen in Suriname wonen. Suriname is een gastvrij land en het grote voordeel dat je hebt wanneer je op vakantie gaat naar Suriname is de taal. Je kunt hier namelijk gewoon Nederlands praten. Naast de hoofdstad Paramaribo kun je in Suriname allerlei soorten reizen houden. Het land is enorm groot en grenst in het Zuiden aan Brazilië, in het Oosten aan Frans Guyana, in het westen aan Brits Guyana en in het Noorden aan de Atlantische oceaan. Genoeg verschillende gebieden en redenen dus om hier op vakantie te gaan.
- Suriname is een land aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Brazilië, Guyana en Frans-Guyana
- Meer dan 80% van het land is bedekt met onaangetast tropisch regenwoud, heel bijzonder!
- De Colakreek, Bersaba en White beach zijn populaire Surinaamse all-inclusive bestemmingen met heerlijke luxe hotels en resorts met familiekamers!
Ik ben binnen allinclusivekoning.nl de expert voor kindvriendelijke bestemmingen als Egypte, Turkije en Griekenland. De afgelopen jaren heb ik veel kennis over vakantieparken, resorts en luxe rondreizen opgedaan. Regelmatig schrijf ik nieuwsberichten / blogs over vakanties voor inspiratie doeleinden. Daarnaast verzamel ik actuele aanbiedingen en deel ik interessante last-minute reizen.
Land | Suriname |
Populaire all-in bestemmingen | De Colakreek, Bersaba en White beach |
Vliegtijd vanaf Amsterdam (gemiddeld) | 9 uur |
Prijsniveau all-in resorts | €€ |
Betaalmiddel | Surinaamse Dollar (SRD) |
Taal | Nederlands |
Tijdsverschil | 4 tot 5 uur vroeger |
Bijgewerkt door | Michiel |
Laatst bijgewerkt | 21 november 2024 |
Het weer in Suriname
Wat is er allemaal te zien en te doen in Suriname?
Regio’s
Plaatsen
Suriname leent zich goed voor avontuurlijke vakanties. Hier zijn tal van reisorganisaties op gespecialiseerd, zodat u de mooiste ontdekkingen zult doen. Je kunt zelf kiezen uit het soort avontuurlijke reis dat je wilt maken. Het Surinaamse Amazone oerwoud spreekt hier het meest tot de verbeelding. De meest schitterende tochten door dit ongerepte gebied kun je maken met zeer ervaren gidsen. Een enorme variëteit aan wild life zul je tegenkomen en je zult volop genieten van de mooiste natuurverschijnselen. Er worden speciale Jungle reizen in Suriname georganiseerd. Naast het oerwoud heeft Suriname een zeer uitgestrekt berglandschap. Niet veel mensen zijn ervan op de hoogte, dat het bergland ruim 80% van Suriname bestrijkt. Dit bergland leent zich tevens enorm goed voor onvergetelijke avontuurlijke vakanties. Dit bergland is verdeeld over het hele Zuiden in het Acaragegebergte, het grensgebergte en het Toemak-Hoemakgebergte. Vergeet niet op tijd je inentingen te halen bij de GGD.
Een vliegreis / vliegticket boeken
Indien u besloten heeft om op vakantie te gaan naar Suriname, dan zal dat een reis met het vliegtuig worden. Uiteraard is de boot ook een optie, alleen hebben de meeste vakantiegangers daar niet genoeg vakantiedagen voor. Het enige vliegveld waar vanuit Nederland op gevlogen wordt is het Paramaribo Zanderij vliegveld. De reistijd met het vliegtuig duurt tussen de 9 en 10 uur. Je kunt kiezen tussen vliegen vanaf Schiphol of de grotere luchthavens in het grensgebied van Duitsland zoals Köln en Düsseldorf. Suriname kent momenteel geen zomer- en wintertijd. Wanneer wij wintertijd hebben bedraagt het tijdsverschil 4 uur in onze zomer is dat dan 5 uur. Afhankelijk van het soort vakantie dat je in Suriname wilt, kies je de reisorganisatie. Voor relaxte vakanties in of rond de hoofdstad Paramaribo kun je bij ieder gerenommeerd reisbureau terecht. Daarnaast zijn er op het internet tal van aanbieders voor vakanties en rondreizen naar Suriname. Voor avontuurlijke vakantie is het echter zaak dat je goed weet welke wensen en verwachtingen je hebt. Avontuurlijk door de bergen en het oerwoud is niet zomaar iets en vereist dus de nodige zorgvuldigheid en ervaring. Op het internet zijn hier tevens tal van aanbieders voor. Boek bij een specialist waarvan de recensies goed zijn. Gebruik hier bijvoorbeeld Google Reviews voor.
Rondreizen in Suriname (jungel & binnenlanden)
Als je plannen maakt om een jungle reis door Suriname te maken, is het van groot belang de juiste voorbereidingen te treffen. En van die voorbereidingen is het aanvragen van een visum. Zonder visum wordt je namelijk niet in Suriname toe gelaten. Dit visum kun je aanvragen bij het Surinaamse consulaat in het land waar u woonachtig bent. Tegenwoordig kunt u deze aanvraag online doen. Verder is het vooral bij jungle reizen belangrijk dat je informeert of er inentingen nodig zijn. Inentingen tegen vreemde ziektes, die door bewoners en het voedsel, maar tevens door de diverse insecten en andere dieren uit de jungle kunnen worden overgebracht. Andere voorbereidingen voor een jungle reis door Suriname hebben te maken met de kleding die je meeneemt. Vaak hebben organisators van jungle reizen diverse kledingadviezen. De reis begint uiteraard al bij het uitzoeken van de juiste reisorganisatie en het boeken van de jungle reis. Vanaf de luchthaven starten er vele indrukwekkende jungle reizen. Eenmaal aangekomen in het schitterende oerwoud met al haar natuurschoon, zal je al snel merken hoe rustgevend het is en dat je op een uniek plekje in de wereld bent. Afhankelijk van het soort junglereis dat je maakt zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden. Dit varieert van in een tent tot de prachtigste en meest luxe all inclusive hotels. Er worden meerdaagse excursies georganiseerd naar het oerwoud. Ook is het mogelijk een dagtocht vanuit Paramaribo te doen.
Top 10 bezienswaardigheden
- Fort Zeelandia: Dit is een voormalig Nederlands fort dat gebouwd werd in 1667, gelegen aan de monding van de Surinamerivier in Paramaribo. Tegenwoordig is het een cultureel historisch centrum met tentoonstellingen en een café.
- Palmentuin: De Palmentuin is een prachtige tuin, gelegen in de stad Paramaribo. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties van Suriname en biedt een prachtig uitzicht op de rivier.
- Onafhankelijkheidsplein: Het Onafhankelijkheidsplein is een grote open plek in het centrum van Paramaribo, waar jaarlijks verschillende evenementen plaatsvinden. Hier staat ook het gedenkteken ter herdenking van de onafhankelijkheid van Suriname.
- Stille Strand: Dit is een kleine, rustige strand aan de Surinamerivier, gelegen in de buurt van Paramaribo. Het is een populaire plek voor picknicks en strandactiviteiten.
- Hoofdkerk van Paramaribo: Deze kerk werd gebouwd tussen 1880 en 1885 en is een prachtig voorbeeld van koloniale architectuur.
- Drietabbetje: Dit is een oude Nederlandse plantage dat in de buurt van Paramaribo ligt. Het is een populaire toeristische attractie en biedt een unieke kijk op de koloniale geschiedenis van Suriname.
- Nickerie: Nickerie is de tweede grootste stad van Suriname gelegen in het noordwesten van het land. Het is een stad met een unieke culturele mix, met vele Indiase, Afrikaanse en Chinese invloeden.
- Central Suriname Nature Reserve: Dit is een van de grootste natuurreservaten van Suriname en het is een populaire bestemming voor avontuurlijke toeristen. Het is het thuis van meer dan 400 verschillende zoogdieren, waaronder de apen, de ara’s en de slingeraapjes.
- Bigi Pan: Bigi Pan is een meer dat in het noorden van Suriname ligt. Het is een populair toeristisch gebied, waar je kan vissen, kanovaren, duiken en vele andere outdooractiviteiten kan doen.
- Jodensavanne: Dit is een voormalige Joodse nederzetting in het binnenland van Suriname. Het is de perfecte plek om de prachtige natuur van Suriname te verkennen, met een reeks aan historische bezienswaardigheden.
Ontdek hoofdstad Paramaribo
Paramaribo is de hoofdstad van Suriname, ontstaan uit een kleine handelsmaatschappij in de buurt van het Indiaanse dorp Parmirbo. Het inwoneraantal bedraagt ca. 200.000. In deze 17e eeuwse stad vindt men veel Nederlandse, Franse, Spaanse en Britse koloniale architectuur terug. Door de Nederlandse historie is dit ook een plek waar veel Nederlanders naartoe gaan in de zomervakantie.
Imposante stenen gebouwen kijken uit op weelderige groene parken en fraaie houten huizen sieren de smalle straten. Moskeeën en hindoetempels onderstrepen de grote variatie aan bevolkingsgroepen met elk hun eigen cultuur. Hindoestanen, Creolen, Chinezen en Javanen als ook bosnegers en indianen maken van Paramaribo een ware smeltkroes van culturen waardoor een bont en exotisch geheel ontstaat. Deze unieke sfeer maakt een bezoek aan één van de vele markten daarom zeker de moeite waard. In de middag kan het erg warm in Paramaribo zijn. De temperatuur loopt vaak zo hoog op dat het te warm is om te werken. Scholen en kantoren gaan daarom `s morgens vroeg open en sluiten vroeg in de middag.
- Gesitueerd voor het Presidentiele Paleis bevindt zich het Onafhankelijkheidsplein.
- Achter het Paleis ligt het prachtige park Palmentuin, bevolkt door tropische vogels die een vast stekje hebben gevonden in de hoge palmbomen.
- In het oosten bevindt zich Fort Zeelandia, een 17de eeuwse vesting aan de rivier. In de twintigste eeuw bevond zich hier een museum en nu zijn er plannen, na van 1981 tot in 1992 door het Surinaamse leger als basis te zijn gebruikt, om er wederom een museum in te huisvesten.
Check ook onze tips en aanbiedingen voor Puerto Rico en Peru.
De natuur en het landschap van Suriname
Kustvlakte
Een groot deel van de bevolking concentreert zich langs de kustvlakte. De kustvlakte, welke vroeger een veel zuidelijkere kustlijn had dan nu, heeft met uitzondering van een klein gedeelte in het oosten, geen echte stranden. De kustvlakte kent een zuidelijk deel waar, door het oplossen van mineralen, bauxiet is ontstaan en een noordelijk deel welke strandwallen bevat, ontstaan door samenkomst van zand uit de rivieren met zand uit de zee. Voor een aantal rivieren die in zee uitmonden, bemoeilijken deze strandwallen vooral de zeescheepvaart. Slibafzetting tussen de lagunen had tot gevolg dat er uiteindelijke moerassen ontstonden. In de 17de en 18de eeuw werden deze moerassen drooggelegd en vestigden men hier destijds plantages. De groei van parwawouden en mangroven werd bevorderd door slib dat, vanaf de Amazone, de kust van Suriname bereikte. Samen veroorzaakten ze een verplaatsing van de mondingen van de kleinere rivieren richting het westen.
Bergland
Ongeveer 80% van Surinaams grondgebied bestaat uit berg- en heuvelland. Omdat weinig is overgebleven van de zandsteenbedekking, leidde dit tot een sterk wisselende bovenlaag. Door vulkaan uitbarstingen in het verleden zijn de verschillende gebergten ontstaan. Het Acaragebergte, het Grensgebergte en het Toemoek-Hoemakgebergte komt men in het zuiden tegen. Het Toemoek-Hoemakgebergte vormt hierbij de waterscheiding tussen noordelijk en zuidelijk stromende rivieren. Het Wilhelminagebergte, in het midden van Suriname, staat bekend om de hoogste bergen; de Julianatop (1280m) en de Tafelberg(1080m).
Savanna
De bekendste savannegebieden in Suriname zijn de Jodensavanne en de Sipilawini-savanne. Laatstgenoemde staat o.a. bekend als archeologische vindplaats. Savannegebieden zijn ontstaan doordat het regenwater de donkere bovenste grondlaag wegspoelde en de witte onderlaag hierdoor naar boven kwam. Deze droge ondergrond bleek echter weinig vruchtbaar te zijn en daardoor zelden begroeid. Door het ‘branden’ van de grond door de bewoners werden de vlaktes kunstmatig in stand gehouden. De huidige savannegebieden zijn overigens dun bevolkt.
Rivieren
Van zuid naar noord stromen een aantal rivieren, die voor de afwatering zorgen. Met een mondingsbreedte van ongeveer 10 km zijn de Corantijn en de Marowijne de grootste rivieren van Suriname. In deze rivieren bevinden zich talrijke eilanden. De Coppename, de Saramacca en de Suriname zijn ook grote rivieren. De Nickerie, Commewijne en Cottica behoren tot de kleinere rivieren. In de lage kuststreek zijn de rivieren goed te bevaren. Bij de overgang van bergland naar savanne hebben alle rivieren stroom-versnellingen. De moerasgebieden worden tijdens de regentijd door de rivieren overstroomd.
In de Surinaamse kustplaatsen vind je veel luxe all-in hotels waar je kunt genieten van een onbeperkt arrangement inclusief eten, drinken en activiteiten. De meest populaire all-in resorts in Suriname zijn Kabalebo Nature Resort (Kabalebo), Courtyard by Marriot in Paramaribo en Vakantiehuis Berg En Dal Eco & Cultural River Resort in Berg & Dal.
Over het algemeen geldt dat u een DTP injectie moet halen tegen Difterie, Tetanus en Polio. Een Hepatitis A injectie en in sommige gevallen dient u ook tegen gele koorts ingeënt te worden (houdt ook rekening met een kans op een Dengue en Bilharzia besmetting). Indien u overnacht in het binnenland is het zeer aan te raden malariapillen te nemen, een muskietennet om onder te slapen, mee te nemen en een muggenwereld middel wat DEET bevat op de onbedekte lichaamsdelen te smeren. Voor advies kunt u uw apotheek raadplegen.
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat met warme, vochtige temperaturen. De gemiddelde temperatuur is 27 °C en er valt gemiddeld 2.000 mm regen per jaar. Er zijn twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot augustus en het droge seizoen loopt van december tot april.
Suriname is een relatief klein land in Zuid-Amerika, maar het heeft een aantal opvallende steden. De hoofdstad Paramaribo is het grootste stedelijke centrum van het land en is een gewilde bestemming voor toeristen. Er zijn veel historische gebouwen en bezienswaardigheden in de stad, waaronder de centrale markt, de Onafhankelijkheidsplein en het Presidentieel Paleis. Andere populaire steden in Suriname zijn Lelydorp, Wageningen, Meerzorg, Nieuw Nickerie, Nieuw Amsterdam, Mariënburg en Moengo. Deze steden zijn allemaal bekend om hun unieke cultuur, geschiedenis en prachtige natuur.