4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

4 manieren om je goed te beschermen tegen de zon op Sal (Kaapverdië)

Ben jij liefhebber van warme bestemmingen en hou je van zonnebaden? Sal is een van de prachtige eilanden van de Kaapverdische archipel. Bekend om zijn grote stranden, azuurblauwe zeewater en het hele jaar door een warm zonnig klimaat, is Sal een favoriete bestemming geworden voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur (bekijk de 14 leukste excursies) en ontspanning. Het eiland heeft typische Afrikaanse en Portugese culturen, wat tot uiting komt in het levendige lokale leven, de muziek op de straten en in de lokale keuken. Of je nu van plan bent om de bruisende stad Santa Maria te verkennen, te drijven in de zoutvlakten van Pedra Lume, of de sensatie van windsurfen op Kite Beach te ervaren, Kaapverdië belooft een onvergetelijke zonnige vakantie.

Krachtige zon op Sal

Voordat je echter aan je Afrikaanse avontuur begint, is het belangrijk om je voor te bereiden op de intense zon die je in dit paradijs te wachten staat. Het eiland kent een tropisch klimaat met temperaturen variërend van 24°C tot 30°C gedurende het hele jaar. Houd er rekening mee dat het gemiddelde UV-index niveau 6 of 7 is. Dit betekent dat het risico op schade door onbeschermde blootstelling aan de zon hoog is, waardoor het belangrijk is dat je goede zonbeschermingsmaatregelen neemt. Vakanties tijdens de overgangsmaanden november of juni kan een meer ontspannen ervaring bieden, met minder toeristen en nog steeds uitstekende weersomstandigheden. In deze blog bespreek ik 4 handige artikelen die je zelf mee moeten nemen op je vakantie. Zo ben je goed voorbereid op het warme weer, ze sterke zonnekracht.

🏖️ Top 3 populaire all inclusive hotels op Sal


1. Zonnebrandcrème smeren

Gezien het zonnige klimaat van Sal, moet zonnebrandcrème een onmisbaar item op je inpaklijst zijn. De tropische zon kan intens zijn, en zelfs op zeldzame bewolkte dagen kunnen UV-stralen zonneschade veroorzaken (je kunt hier snel verbranden). Op de lange termijn kan herhaaldelijke blootstelling aan veel zon je risico op het ontwikkelen van huidkanker verhogen. Om veilig te blijven, raden experts van de o.a. de Nederlandse Consumentenbond toeristen aan om zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 te gebruiken die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Een optie om te overwegen is Dr. Jetske Ultee’s Suncare met SPF 30, die watervast is en vitamine E bevat om de huid gehydrateerd te houden. Belangrijk is dat zonnebrandcrème elke twee uur of na het zwemmen of zweten opnieuw moet worden aangebracht om totale bescherming te garanderen.

Tip: Het heerlijke zeewater op Sal maakt dat je vaak verkoeling in het water zal zoeken, dus blijf smeren. Let er ook extra goed op dat met name ook de kinderen zich blijven insmeren.


2. Goede zonnebril aanschaffen

Net zoals de zon schade aan je huid kan veroorzaken, kunnen UV-stralen ook onze gevoelige ogen beschadigen. Als onze ogen niet worden beschermd tegen de zon, lopen ze risico op pijnlijke fotokeratitis en ernstige ziekten zoals cataract. Bovendien, omdat Sal een eiland is, kunnen de zonnestralen eenvoudig weerkaatsen op zand en water, waardoor de effecten worden versterkt. Het dragen van een zonnebril met de juiste UV-bescherming is daarom essentieel, vooral bij activiteiten zoals het spotten van haaien in Shark Bay of een boottocht waarbij je lang op het water zit. Bij het kiezen van zonnebrillen moet je goed kijken of ze zijn uitgerust met UV-filters. Professionele brillenverkopers van o.a. Pearle maken dit makkelijker, aangezien elk product op de site en in de winkel deze informatie vermeldt.

Tip: Het Holbrook-model van Oakley bijvoorbeeld biedt een hoge zonnebescherming, waardoor het de perfecte keuze is voor een zonnige tropische vakantie.


3. UV-bestendige kleding kopen

Volgens de KWF Kankerbestrijding is UV-bestendige kleding een van de beste manieren om de huid te beschermen tegen UV-straling (met name ook voor baby’s en jonge kinderen is dit extra belangrijk). In tegenstelling tot gewone kleding is UV-bestendige kleding speciaal ontworpen om UV-stralen te blokkeren en de huid te beschermen. Er zijn kledingstukken die hetzelfde beschermingsniveau bieden als SPF50 zonnebrandcrème. In tegenstelling tot zonnebrandcrème kan UV-bestendige kleding je echter nog steeds beschermen als het nat wordt. Als je op zoek bent naar zonbeschermende kleding om te dragen terwijl je door de lokale markten van Sal wandelt of naar Buracona wandelt, bekijk dan de website van Odiezon. Op hun website vind je een groot assortiment UV-bestendige kleding, inclusief blouses en shirts die een extra laag bescherming bieden terwijl je er ook nog leuk en hip uitziet als je aan het zwembad van je hotel op Sal ligt.

Tip: je kunt ook een hoed of een pet meenemen. Deze kun je gemakkelijk op en af zetten (bijvoorbeeld als je even wilt zwemmen).


4. Herbruikbare waterfles meenemen

Gehydrateerd blijven is cruciaal in het warme klimaat van Sal. De overvloed aan zonneschijn en hitte kan snel leiden tot uitdroging als je niet voorzichtig bent. Dit kan een reeks problemen veroorzaken, van milde hitte-uitputting tot een ernstige zonnesteek. Om uitdroging te voorkomen, kan je een goede herbruikbare waterfles kopen zoals de Dopper Original Drinkfles. Drink regelmatig water, zelfs als je geen dorst hebt. Zoete dranken (bijvoord uit je all inclusive resort) en dranken met veel elektrolyten (oplosbare poeder vanuit huis mee te nemen) kunnen ook helpen om het zoutgehalte van je lichaam op peil te houden, wat essentieel is bij hevig zweten. Maak er een gewoonte van om pauzes te nemen in de schaduw en vermijd zware activiteiten tijdens de piekhitte van de dag, meestal tussen 11 uur en 15 uur.

Tip: Wanneer je in een all inclusive hotel verblijft raden we aan om ook uit te kijken met te veel alcohol (hierdoor verlies je extra veel vocht). 

Plaats een reactie