4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De meest toeristische vakantiebestemmingen in Frankrijk

Frankrijk is al sinds jaar en dag hét favoriete vakantieland van de Nederlander. Jaarlijks brengen ruim 2 miljoen landgenoten hun vakantie in Frankrijk door. Het is dan ook een zeer veelzijdig vakantieland, dat voor eenieder veel te bieden heeft: van wintersporten in Frankrijk tot warme zomervakanties, van de stilte van de Provence tot het het geroezemoes in Parijs, van bezoeken van Middeleeuwse kathedralen tot lekker bakken in de zon! Frankrijk is een divers groot en zeer divers land. In het noorden en oosten is het land vrij vlak, terwijl je in het zuiden en oosten hooggebergtes als de Alpen en de Pyreneeën vindt. Ook qua klimaat zijn er grote verschillen: in het noordoosten is het er ‘s zomers vrij fris, in het zuiden juist (zeer) warm. In deze blog bespreek ik de meest bezochte en toeristische gebieden door Nederlandse toeristen. Ik vertel je alles over de steden en bezienswaardigheden. Tip: bekijk ook onze blog over de mooiste kustplaatsen in Zuid-Frankrijk of bekijk ons overzicht met de mooiste stranden van Frankrijk!

Reisgids populairste vakantiegebieden in Frankrijk

Avignon

In het westen van de populaire regio Provence-Alpes-Côte d’Azur ligt de stad Avignon. Deze historische stad heeft een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. In de 14e eeuw was het zelfs de stad waar de Paus zijn residentie had. Ook nu nog heeft Avignon een rijk cultureel leven. Er zijn jaarlijks verschillende festivals, waaronder het theaterfestival Festival d’Avignon. Ook vind je er verschillende musea, markjes en enkele uitstekende restaurants. Avignon heeft een vliegveld, Avignon-Caumont Airport, op ongeveer 10km van het centrum van de stad, met verbindingen met oa. Parijs en Londen. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je via Londen naar Avignon vliegen. Het treinstation van Avignon, het Gare d’Avignon-Centre, heeft uitstekende verbindingen (TGV) met Parijs, Arles, Lyon en Marseille. In de zomermaanden is er een directe Eurostar-verbinding met Londen. Enkele kilometers zuidelijker ligt het Gare d’Avignon TGV, een station speciaal voor de TGV met oa. in de zomer een Thalys-verbinding met Brussel en Amsterdam.

Bezienswaardigheden

Wie Avignon bezoekt, bezoekt zeker het Palais des Papes, het voormalige onderkomen van de Pausen in de 14e eeuw. Het is het grootste Gotische bouwwerk van heel Europa. Vlakbij het paleis ligt de Pont St-Bénezet, een brug die wereldberoemd is van het liedje Sur le pont d’Avignon. Tijdens het jaarlijkse theaterfestival Festival d’Avignon in juli kun je zowel binnen als buiten genieten van vaak prachtige voorstellingen.


Bordeaux

Bordeaux is een oude stad in het zuidwesten van Frankrijk. De stad is wereldberoemd vanwege de Bordeauxwijnen uit de omliggende streek. Al in de Romeinse tijd werden hier wijnstokken aangeplant. Naast wijnstad is Bordeaux ook een hele culturele stad, met vele theaters, musea en festivals. Bordeaux is dus zeker een aanrader voor een stedentrip! De luchthaven van Bordeaux, Aéroport de Bordeaux, staat ook bekend onder de naam Mérignac Aéroport. Het vliegveld bevindt zich ongeveer 6 km ten westen van Bordeaux en is een bestemming van oa. de KLM, Air France, EasyJet en Ryanair. Er pendelen bussen van en naar het station van Bordeaux. Het treinstation van Bordeaux, het Gare de Bordeaux-Saint-Jean, is een belangrijk treinstation met uitstekende verbindingen met oa. ParijsLilleToulouseDijon en Lyon (TGV). In de stad kun je je verplaatsen per bustram of gebruikmaken van leenfietsen, die je op verschillende plaatsen vindt.

Bezienswaardigheden

De prachtige oude zeehaven van Bordeaux, de Port de la Lune, staat samen met de oude binnenstad op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Bij het stadhuis vind je een museum met werken van oa. MatissePicassoRenoirRubens en Titiaan. Het CAPC is een museum voor hedendaagse kunst met werken van oa. Sol LeWitt en Keith Haring. ‘s Avonds kun je genieten van een prachtige voorstelling in het Grand Théâtre de Bordeaux. Jaarlijks zijn er diverse festivals, waaronder een jazzfestival en een internationaal festival voor klassieke muziek.


Cannes

Eeuwenlang tijd was Cannes een klein en onbetekenend vissersstadje aan de Middellandse zee. Vanaf het begin van de 19e eeuw kwam daar verandering in, toen rijke aristocraten er, vanwege het heerlijke klimaat, de meest fantastische vakantiehuizen lieten bouwen. Tegenwoordig is Cannes een belangrijke hotspot voor de internationale Jet Set, en wereldberoemd vanwege het filmfestival dat er elk jaar gehouden wordt. Cannes heeft een klein vliegveld, dat met name gebruikt wordt door privévliegtuigen. De dichtstbijzijnde reguliere luchthaven is die van Nice, Aéroport Nice Côte d’Azur, op slechts 25 km van het centrum van Cannes. De beste manier om je in Cannes te verplaatsen is met de fiets of het openbaar vervoer. Vanuit het station van Cannes rijden treinen naar oa. ParijsBordeauxNice en Marseilles. Ook de TGV van Parijs/Lyon naar Nice stopt in Cannes. In Cannes kun je verder gebruik maken van elektrische bussen.

Bezienswaardigheden

Kan heeft een leuk oud centrum met kronkelige straatjes. Op de boulevard La Croisette kun je heerlijk flaneren. Aan de Rue d’Antibes vindt je veel exclusieve winkels. Op de stranden kun je heerlijk genieten van de zon. In de haven liggen de dure jachten van the rich and famous.


Parijs

Parijs is al eeuwenlang het artistieke en culturele hart van Europa. Geen stad zo’n aantrekkingskracht gehad op kunstenaars als Parijs. Picasso, Rodin, Chopin, Philippe Starck en Voltaire – allemaal brachten ze een belangrijk deel van hun leven door in Parijs. Ook Nederlandse kunstenaars en schrijvers als Vincent van Gogh, Adriaan van Dis en W.F. Hermans woonden een tijd in deze inspirerende stad. En als je deze stad zelf bezoekt, weet je al gauw waarom. Deze stad heeft het gewoon helemaal! Parijs heeft meerdere luchthavens. Het vliegveld Charles de Gaulle Airport is de grootste en belangrijkste luchthaven van Parijs. Het wordt ook wel Roissy genoemd – naar het kleine plaatsje vlakbij de luchthaven. Het vliegveld Orly Airport is de tweede luchthaven van Parijs en van Frankrijk. Het is genoemd naar het plaatje Orly, waar de luchthaven ligt. Het vliegveld Aéroport de Beauvais-Tillé was oorspronkelijk een kleine regionale luchthaven van het stadje Beauvais. Het is een populaire bestemming van budgetmaatschappijen.

Bezienswaardigheden

Parijs is van top tot teen gevuld met bezienswaardigheden. Het is onmogelijk om alles wat Parijs aan bezienswaardigheden te bieden heeft, in één bezoek – als is het er een van een paar weken – te bevatten. Het is daarom aan te raden vooraf een beetje te bepalen wat je wilt gaan zien of doen.

  • De Eiffeltoren: Bij een eerste trip naar de Franse hoofdstad is een bezoekje aan de Eiffeltoren eigenlijk wel een must. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad. Houd wel rekening met drukte.
  • Het Louvre: Het Louvre is een enorm museum waarin je enkele van ‘s werelds beroemdste kunstwerken kunt vinden. Absoluut topstuk is natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Neem er wel de tijd voor. Je kunt er – als je wilt – dagenlang rondzwerven zonder hetzelfde te zien.
  • Montmartre: De wijk Montmartre is een gezellige wijk die zeer geliefd is bij kunstenaars. De wijk was onder andere het toneel van de romantische speelfilm Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain.
  • De Sacré Cœur: De Sacré Cœur is een opvallende witte basiliek die de je kunt vinden in de wijk Montmarte. De basiliek is op een heuvel gebouwd. Vanaf het plein voor de basiliek heb je een prachtig uitzicht over Parijs.
  • De Moulin Rouge: Ook in Montmarte ligt de nachtclub Moulin Rouge. Nog altijd kun je hier genieten van fantastische voorstellingen van de wereldberoemde revue.
  • De Notre-Dame: Je vindt de beroemde Notre-Dame in het hartje van Parijs. De gotische kathedraal werd al in de 12e eeuw gebouwd en was onder andere de plek waar Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. De kerk is gratis te bezichtigen.
  • Het Panthéon: Het Panthéon is een soort tempel of mausoleum met een crypte waar de stoffelijke resten van belangrijke Franse personen worden bijgezet. In de crypte liggen oa. Alexandre DumasVictor HugoÉmile Zola en het echtpaar Curie.
  • Cimetière du Père-Lachaise: Her kerkhof Père-Lachaise is ook een plek waar veel beroemde mensen hun laatste rustplaats hebben, waaronder de componist Frédéric Chopin, zanger Jim Morrison van The Doors en de Nederlandse kunstenaar Karel Appel.
  • Het Bois de Boulogne: Het Bois de Boulogne is het bekendste park van Parijs. Het is een prachtig park waar je goed kunt toeven en even op adem kunt komen van alle drukte van Parijs. ‘s Avonds staat het park echter bekend als onveilig.

Saint-Tropez

Het schilderachtige havenplaatsje Saint-Tropez is vooral bekend om dat het, met name in de zomermaanden, een geliefd verblijf is van the Rich and Famous. In het kleine haventje liggen de miljoenenjachten dan zij aan zij. Sterren als Brigitte Bardot hebben er een vakantieverblijf. Ook was het dorpje het toneel van de beroemde Gendarme-films van Louis de Funès. Saint-Tropez heeft geen vliegveld en geen station. Wel is er een busstation met verbindingen naar omliggende plaatsen, of kun je gebruikmaken van een taxi om je naar Saint-Tropez te brengen. Dit laatste is vaak wel een prijzige aangelegenheid. In het dorp zelf ligt alles op loopafstand. Ook rijden er busjes. Ga je met de auto, dan vind je aan de rand van de stad een grote parkeerplaats. Vanaf daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Saint-Tropez. In het dorp zelf is rijden vanwege de smalle straten af te raden. Houd in de zomermaanden ook buiten het dorp rekening met flinke drukte op de wegen naar en van Saint-Tropez!

Met de boot naar Saint-Tropez

Misschien wel de leukste manier om naar Saint-Tropez te komen, is om met een ferry naar Saint-Tropez te gaan. Vanuit Cannes en Nice kun je gebruikmaken van de veerdiensten van trans-cote-azur.com en viator.com. Vanuit Cavalaire-sur-mer, La Croix-Valmer en Le Lavandou kun je gebruikmaken van de veerboten van vedettesilesdor.fr. Vanuit Fréjus en St-Raphael kun je gebruikmaken van de ferries van bateauxsaintraphael.com. Vanuit Port-Grimaud, Ste-Maxime en Marines de Cogolin varen de boten van bateauxverts.com en lapouncho.com.


Bretagne

Bretagne is het meest westelijk gelegen deel van Frankrijk. Het schiereiland ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft – zoals de naam al doet vermoeden – historische banden met Groot-Brittanië: In de 6e eeuw na Chr. staken Britten uit Wales en Cornwall het Kanaal over om zich te vestigen in het gebied. De streek wordt echter al veel langer bewoond. Dat is onder andere goed zichtbaar aan de vele Megalieten of Menhirs, die je overal in het landschap vindt. Bretagne heeft de naam nogal nat en regenachtig te zijn. Dat valt in de praktijk best mee. Het klimaat is zacht, zowel ‘s zomers als winters – en is te vergelijken met het klimaat in Nederland. Het zuiden van Bretagne is overigens wel een stuk zonniger dan het noorden.

Bezienswaardigheden

Bij Carnac vind je indrukwekkende rijen megalieten, menhirs en dolmen. Bij Bretagne liggen ook een aantal eilanden. Eén van de bekendste is Île-de-Bréhat, dat ook wel het Bloemeneiland wordt genoemd, vanwege de bijzondere flora die je er vindt. Het eiland Belle-Île-en-Mer inspireerde de schilder Monet tot enkele van zijn bekendste werken. Wereldberoemd is het schiereilandje Mont Saint-Michel, vlakbij het stadje Avranches. Het heeft sinds 1979 een plekje op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.


Corsica

Het eiland Corsica ligt in de Middellandse Zee, vlak boven het Italiaanse eiland Sardinië. Het maakt deel uit van Frankrijk, maar heeft een speciale status binnen de republiek en kent ook een heel eigen cultuur. Zo spreken de Corsicanen een eigen dialect, dat sterke overeenkomsten vertoont met zowel het Frans als het Italiaans. Corsica is een ruig en bergachtig eiland en vooral erg populair onder natuurliefhebbers. Bijna de helft van het eiland wordt ingenomen door een groot natuurpark, het Parc Naturel Régional de Corse. Je kunt er eindeloos wandelen en ondertussen genieten van het heerlijke klimaat en vaak zeer fraaie uitzichten. Qua oppervlakte is Corsica ongeveer net zo groot als Utrecht, Noord en Zuid Holland tezamen. Toch wonen er slechts zo’n 300.000 mensen, waarvan de meesten in de twee grootste steden wonen: Ajaccio en Bastia. Tip: bekijk ook onze blog over rondreizen op Corsica.

Bezienswaardigheden

Aan de kust vind je diverse stranden waar je heerlijk kunt zonnen en kunt zwemmen in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Ook windsurfers en duikers komen ruimschoots aan hun trekken. Corsica heeft een heel eigen culinaire traditie, die zowel veel vlees- als visgerechten kent. Op het gebied van wijnbouw heeft het eiland een eeuwenoude traditie. Beroemd zijn ook de kazen van schapen- en geitenmelk. Corsica is te bereiken met de veerpont vanuit Nice of per vliegtuig. Het eiland kent meerdere luchthavens, waarvan Napoleon Bonaparte Airport (bij Ajaccio) en Aéroport de Bastia Poretta (bij Bastia) de grootste en belangrijkste zijn. Voor Vliegtickets Corsica kun je terecht bij vrijwel alle bekende reisbureau’s en -websites. In de dorpjes en steden van Corsica proef je overal de geschiedenis van het eiland. Dat Corsica eeuwenlang van strategisch belang was, zie je onder andere terug in de vele kastelen en citadellen, die je op verschillende plekken op het eiland aantreft. In de kleine steden en dorpen met stijle smalle straatjes en steegjes waan je jezelf terug in de Middeleeuwen; in een stad als Ajaccio voel je vooral de Napoleontische invloeden.

Plaats een reactie