4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De meest toeristische vakantiebestemmingen in Italië

Italië is een zeer geliefd en bijzonder veelzijdig vakantieland. Italië heeft de vakantieganger dan ook veel te bieden. Het weer is er over het algemeen zeer aangenaam, het eten is er uitstekend en ook aan kunst en cultuur is er geen gebrek. Minder bekend is dat de flora van Italië de rijkste van Europa is, dus ook voor de hardcore natuurliefhebber is Italië een uitstekende vakantiebestemming. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het weer in Italië over het algemeen zeer aangenaam is. De zomers zijn warm en de winters zacht. In Noord-Italië is het, met name in de winter, minder warm dan in het zuiden (je kunt zelfs wintersporten in Italië). Het warmst en droogst is het op Sicilië maar ook in Toscane is het heerlijk verblijven.

Reisgids populairste vakantiegebieden in Italië

Bologna

Bologna is een metropool van ongeveer een miljoen inwoners. In de stad zelf wonen er ruim 300.000 De stad herbergt onder andere de oudste universiteit ter wereld, de Università di Bologna. Bologna is misschien wel het beroemdst om z’n spaghettisaus – de spaghetti bolognese. De stad zelf heeft een prachtig middeleeuws centrum met hoge torens en sfeervolle pleinen. Het is een levendige stad die de bezoeker veel te bieden heeft. Het vliegveld van Bologna, Bologna Guglielmo Marconi International Airport, ligt op ruim 5 km van het centrum van Bologna. Het centraal station van Bologna is het belangrijkste knooppunt voor treinverkeer in Italië. De stad heeft ook een aantal kleinere stations. In de stad rijden bussen en trolleybussen.

Bezienswaardigheden

De stad wordt gedomineerd door twee hoge, overhellende torens – overblijfselen van een periode in de middeleeuwen waarin rijke families elkaar beconcurreerden met het bouwen van hoge torens. Bologna had er ooit meer dan 150. De Universiteit van Bologna werd opgericht in 1088 en is de oudste ter wereld. Liefhebbers van snelle auto’s bezoeken natuurlijk de fabriek van Maserati en het Lamborghini-museum. In het Palazzo Sanguinetti is het International Museum and Library of Music gevestigd.


Florence

Florence, of Firenze in het Italiaans, is de geboortestad van de Renaissance. Nergens anders vind je zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Beroemde schrijvers, kunstenaars en wetenschappers als Brunelleschi, Donatello, Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei en Dante Alighieri werden er geboren of verbleven er een belangrijk deel van hun leven. Deze stad heeft een bijna niet te overschatten belang gehad in de vorming van het moderne Europa. Het vliegveld van Florence, Firenze Airport, wordt ook wel Peretola Airport of Amerigo Vespucci Airport genoemd. Het ligt op ongeveer 5km van het centrum van Florence. Er rijden pendelbussen tussen de stad en de luchthaven. Florence beschikt over een treinstation. Het overige openbaar vervoer bestaat uit bussen. Er is geen metro- of tramnetwerk.

Bezienswaardigheden

Florence wordt gedomineerd door de Basilica di Santa Maria del Fiore met haar beroemde koepel van architect Filippo Brunelleschi. Het Baptisterium is beroemd vanwege zijn bronzen deuren. De Basilica San Lorenzo was de parochiekerk van de familie De Medici, een familie die een enorme stempel op de stad heeft gedrukt. Het huis van de familie De Medici, het Palazzo Medici-Riccardi, is ook te bezoeken. Vanaf het Piazzale Michelangelo heb je een prachtig uitzicht over de stad.


Milaan

Milaan (‘Milano‘) is de tweede stad van Italië en vooral bekend vanwege zijn voetbalclubs, het beroemde operagebouw La Scala en als thuisbasis van modemerken als Versace en Armani. In Milaan tref je meer hoofdkantoren van bekende merken, zoals Alfa Romeo en Pirelli. Milaan is dan ook het belangrijkste zakencentrum van Italië. Milaan heeft drie luchthavens. Milano Malpensa Airport is de grootste, en ligt op ongeveer 45km van Milaan. Linate Airport is aanmerkelijk kleiner, maar ligt een stuk dichterbij, nl. op ongeveer 7½ km van Milaan. Milan-Bergamo ligt op 45km van Milaan en wordt vooral gebruikt door low-cost maatschappijen. Milaan is een belangrijk knooppunt in het Italiaanse spoornetwerk. De vijf Milanese stations behoren alle tot de drukste van Italië. Milaan beschikt verder over een uitgebreid tram- bus-, trolleybus- en metronetwerk.

Bezienswaardigheden

De gotische Dom van Milaan is één van de grootste kerken ter wereld. In de kerk bevinden zich prachtige middeleeuwse schatten. In het Santa Maria delle Grazie vind je Leonardo da Vinci’s beroemde fresco van Het Laatste Avondmaal. De Scala van Milaan is misschien wel ‘s werelds beroemdste theater. De voetballiefhebber brengt natuurlijk ook een bezoekje aan het Stadio Giuseppe Meazza (ook wel San Siro genoemd). Dit voetbalstadion is de thuisbasis van zowel AC Milan als Inter. De Galleria Vittorio Emanuele II is een overdekte winkelstraat met onder andere exclusieve modewinkels. Die vind je overigens ook aan de Via Monte Napoleone, de Via della Spiga en de Via Sant’Andrea. Voor shoppers is Milaan dan ook the place to be.


Napels

Napels (Italiaans: Napoli) is met bijna een miljoen inwoners de grootste stad in het zuiden en de derde stad van Italië. In de omgeving van de stad wonen nog eens zo’n 3,5 miljoen inwoners. Napels werd in de 9e eeuw voor Christus gesticht en is sinds die tijd bewoond. Daarmee is het één van de oudste, nog steeds bewoonde steden ter wereld. De stad heeft een rijke geschiedenis, die zijn sporen duidelijk heeft nagelaten. Kortom: een ideale bestemming voor vakantie of stedentrip. Het vliegveld van Napels, Naples International Airport, ook Ugo Niutta genoemd, is de grootste luchthaven in het zuiden van Italië. Het ligt op ongeveer 6km van het centrum van Napels. Er pendelen bussen tussen de stad en de luchthaven. Napels heeft goede spoorverbindingen, onder andere een HSL-verbinding met Rome. In de stad zelf kun je je verplaatsen per trammetrobus of trolleybus.

Bezienswaardigheden

Niet voor niets zeggen de Italianen Vedi Napoli e poi muori! ofwel: Eerst Napels zien, en dan sterven! Napels is een prachtige stad met een imposante geschiedenis. In de omgeving vind je resten van uit de Klassieke Oudheid en in de stad zelf gebouwen uit de Middeleeuwen, zoals het imposante Castel Nuovo en de Kathedraal van Napels, de Renaissance en de Barok. Het centrum van de stad, met vele sfeervolle smalle straatjes, staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Vlakbij Napels ligt de vulkaan Vesuvius en de in de Oudheid verwoeste stad Pompeii.


Palermo

De havenstad Palermo kent een geschiedenis die al honderden jaren voor onze jaartelling begon, toen de Feniciërs er een kolonie stichtten. Palermo heeft sindsdien roerige tijden doorgemaakt en werd overheerst door onder andere de Arabieren, Normandiërs, Romeinen en Byzantijnen. Dit zie je nog goed terug in de gebouwen van de stad en het maakt een bezoek aan Palermo zeker de moeite waard. Het vliegveld van Palermo, Palermo Airport, ook wel Falcone-Borsellino Airport of Punta Raisi Airport genoemd, ligt op ruim 30 km van Palermo. De luchthaven heeft een eigen station en er rijden treinen tussen de luchthaven en het station van Palermo. Ook pendelen er bussen tussen Palermo en luchthaven. Palermo beschikt over een station. In de stad kun je je verplaatsen met de metro. Ook is een netwerk van lijnbussen. Tip: bekijk direct onze blog over reizen naar Palermo.

Bezienswaardigheden

Het Teatro Massimo Vittorio is het grootste operagebouw van Italië (en één van de grootste van Europa) en staat bekend om zijn perfecte acoustiek. De Porta Felice is een imposante stadspoort in barokstijl. Aan het Piazza Pretoria vind je onder andere het Palazzo Pretorio, het stadhuis van Palermo, en de indrukwekkende Pretoria-fontein. De Chiesa di San CataldoLa Siza en de Cubula zijn voorbeelden van bouwwerken die gebouwd zijn in een mengeling van Europese en Arabische bouwstijlen. Ook de botanische tuinen van de Universiteit van Palermo zijn een bezoekje meer dan waard.


Rome

Eeuwenlang was Rome het middelpunt van de wereld. Eerst als hoofdstad van het Romeinse Rijk, later als de stad waar de Paus zijn zetel had. Al deze eeuwen als machtige stad hebben duidelijk hun sporen nagelaten. Er zijn weinig steden in de wereld die zo volgepropt staan met bezienswaardigheden als Rome. Daarbij kun je in Rome uitstekend eten en winkelen. Dit alles maakt van Rome een ideale bestemming voor een stedentrip, waarbij je je geen moment zult vervelen. Rome beschikt over twee luchthavens. De grootste en belangrijkste is Airport Rome-Fiumicino, dat ook wel Leonardo da Vinci International Airport genoemd wordt. Het kleinere Airport Rome-Ciampino, ook wel Giovan Battista Pastine Airport, wordt vooral gebruikt door budget-maatschappijen als Ryanair en EasyJet. Rome beschikt over een uitgebreid busnetwerk. De bus is het meest gebruikte ov-middel van de stad. Rome heeft ook een kleine metro, maar die brengt je niet naar het oude centrum. Ook rijden er trams, maar ook die zijn aanmerkelijk minder aantrekkelijk dan de bus.

Bezienswaardigheden

Rome staat vol met wereldberoemde gebouwen. Het Panteon, het Colosseum en het Forum Romanum bepalen al duizenden jaren het gezicht van de stad. Van later datum zijn het Vaticaan, waar je ook de Sixtijnse Kapel vindt, en de beroemde Trevifontein. Daarnaast zijn er talloze musea die een bezoekje waard zijn. Het is ook leuk om lekker te slenteren door de smalle, donkere steegjes en over de vele pleinen en pleintjes.


Turijn

Turijn (Torino) is een eeuwenoude stad in het noordwesten van Italië. De stad werd ca. 30 v. Chr. door de Romeinen gesticht, maar werd pas écht belangrijk aan het eind van de Middeleeuwen, toen het de hoofdstad werd van het Hertogdom Savoye. Turijn wordt omringt door heuvels en de Alpen; door de stad kronkelt de rivier de Po. Er wonen bijna een miljoen mensen. De stad is vooral beroemd om zijn veelheid aan barokke gebouwen, paleizen, kathedralen en opera’s. Het vliegveld van Turijn, Torino Airport, wordt ook wel Caselle genoemd. Het bevindt zich ca. 15km ten noorden van de stad. Het heeft oa. een eigen treinstation, maar de trein brengt je helaas niet in het centrum van de stad. Het is handiger om een bus of taxi te pakken. Turijn beschikt over een metro met één lijn met 15 stations. Daarnaast kent de stad twee grote treinstations en een uitgebreid netwerk van tram– en buslijnen.

Bezienswaardigheden

Het meest opvallende gebouw van de stad is de Mole Antonelliana. Het werd gebouwd als synagoge, maar is nu in gebruik als filmmuseum. Het barokke Palazzo Reale is het voormalige Koninklijk Paleis van Italië. Deze ligt meteen naast de Cappella della Sacra Sindone, waar de wereldberoemde Lijkwade van Turijn wordt bewaard. Het Museo Egizio heeft – na Caïro – de grootste collectie Egyptische artefacten ter wereld. Vanaf de heuvel Superga heb je een adembenemend uitzicht op Turijn. Op de heuvel bevindt zich ook de Basiliek van Superga. Hier bevindt zich ook de crypte waar de Koningen van Italië begraven liggen.


Venetië

Venetië is dé romantische stad bij uitstek. De stad, gebouwd op meer dan 100 eilandjes die alleen per brug of boot te bereiken zijn, staat vol met de prachtigste bouwwerken. Het is heerlijk slenteren door de smalle steegjes en natuurlijk mag ook een boot- of gondeltocht niet ontbreken aan je bezoek aan deze fantastische stad. In de buurt van Venetië liggen twee vliegvelden. Het dichtst bij, op ongeveer 10km van de stad, ligt Airport Venetië Marco Polo (Aeroporto di Venezia Marco Polo). Op ongeveer 30km van de stad ligt Airport Venetië-Treviso (Aeroporto di Treviso-Sant’Angelo). De stad heeft een groot treinstation. Het overige openbaar vervoer vindt plaats over het water. Er is een netwerk van ‘busboten’ (Vaporetto) die in en rond Venetië varen. Er zijn kaarten te koop (één- of meerdaags) waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van deze Vaporetto.

Bezienswaardigheden

Venetië zelf is natuurlijk al een bezienswaardigheid met al z’n steegjes, eilandjes en kanalen. De stad is ook nog eens volgepakt met wereldberoemde pleinen en bouwwerken, zoals de Basiliek van San Marco, het Dogepaleis en de Campanile, alle aan het San Marco-plein, en de beroemde Rialto-brug over het Canal Grande. Werkelijk teveel om op te noemen. Het jaarlijkse Carnaval geeft de stad een extra feestelijk tintje.


Verona

Verona is, naast Milaan en Turijn, één van de grotere steden in het noorden van Italië. Het is een eeuwenoude stad met een rijke historie. Zo zijn er in Verona nog diverse restanten te vinden uit de Romeinse tijd, waaronder een enorm amfitheater. De meeste historische gebouwen dateren echter van latere datum, zoals het 14-eeuwse Castelvecchio, een groot fort dat volledig uit rode baksteen is opgetrokken, en de Basilica di San Zeno, een kerk gewijd aan Sint Zeno, de beschermheilige van Verona. Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Verona is het Huis van Julia, de hoofdpersoon uit het wereldberoemde toneelstuk Romeo en Julia van de Engelse schrijver William Shakespeare. De binnenplaats van het Huis van Julia is dan ook vaak flink gevuld met toeristen en verliefde stelletjes, die een blik willen werpen op het balkon waar Julia luisterde naar Romeo’s avances.

Activiteiten & hotspots in de stad

Een stad als Verona heeft natuurlijk ook zijn beroemde winkelstraten. De belangrijkste is de Via Mazzini. Hier vind je winkels van vrijwel alle bekende Italiaanse modehuizen. Het is daarnaast een heerlijke straat om doorheen te slenteren. In de Corso Porta Borsari vind je winkeltjes met leuke hebbedingetjes. Houd je van vintage of antiek, dan moet je zeker even een kijkje nemen in de Corso Santa Anastasia. Hoewel Verona toch echt een Italiaanse stad is, staat pizza hier niet prominent op het menu. Verona is meer een pasta-stad – en die pasta vind je er dan ook in talloze variëteiten. De plaatselijke specialiteit is Cavallo, paardenvlees. De meeste café’s en bars vind je rond het Piazza Bra. Wil je wat rustiger genieten van je drankje, dan is de Piazza delle Erbe een aanrader. Hier kun je vooral ‘s ochtends heerlijk genieten van een goed kopje koffie of cappuchino, maar ook ‘s avonds is het er goed toeven. Ben je wat langer in Verona, maak dan vooral ook even een uitstapje naar het Gardameer. Het Gardameer is het grootste van de Italiaanse meren en ligt op slechts 25 kilometer van de stad. Rond het Gardameer vind je diverse charmante plaatjes, waar je heerlijk kunt genieten van het Italiaanse leven. Aanrader is Peschiera del Garda, dat per trein uitstekend bereikbaar is.

Plaats een reactie