4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

De 4 mooiste steden van Kroatië

Kroatië is een steeds populairder wordende vakantiebestemming. Steeds meer Nederlanders kiezen voor reisbestemming Kroatië als de plek waar ze de zomervakantie doorbrengen. En zo raar is dat niet, want Kroatië is een heerlijk vakantieland, waar genoeg te beleven valt op het gebied van natuur, cultuur en natuurlijk zon, zee en strand. In deze blog bespreek ik de 4 populairste en toeristische steden die je absoluut eens moet bezoeken als je hier op vakantie gaat. Ik vertel kort wat over de steden en deel de belangrijkste bezienswaardigheden en hotspots die je kunt bekijken/bezoeken. Tip: overweeg je Kroatië als bestemming voor je zomervakantie? Lees dan ook vooral onze blog over de mooiste stranden van Kroatië.

Handige reisinformatie voor een verblijf in Kroatie:

  • De officiële taal is het Kroatisch, een slavische taal die helaas niet zo makkelijk te leren is. Gelukkig spreken veel mensen, met name de jongere generaties, een aardig woordje Engels, vooral in hotels en op de plekken waar veel toeristen komen.
  • Kroatië maakt geen deel uit van de Europese Monetaire Unie, en heeft dus (nog) zijn eigen valuta: de Kuna (afgekort: HRK). Eén Euro is ongeveer 7,5 Kuna. De prijzen van alledaagse boodschappen, restaurants en alcohol zijn vergelijkbaar met die in de rest van Europa.
  • Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa, en heeft een vorm die wel wat aan een hoefijzer doet denken. De linkerpoot van het hoefijzer ligt aan de kust, en kenmerkt zich door laagland, prachtige stranden en vele eilanden en eilandjes. Het doet wel wat denken aan Italië. Heel anders dan de landschappen in de andere poot, die hoger gelegen en veel woester zijn, met dichte bossen, flinke bergen en prachtige meren.
  • Tip: In het binnenland van Kroatië ligt het beroemde Nationaal Park Plitvice. In het park vind je  verschillende turquoise gekleurde meren, die omringt worden door watervallen, bergen en bossen. In en rond de meren liggen natuurlijk gevormde dammen uit kalksteen. Het park wordt gezien als één van de mooiste plekken in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het al sinds 1979 een plek heeft op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Top 4 toeristische steden Kroatië

1. Dubrovnik

De havenstad Dubrovnik ligt in het uiterste zuiden van Kroatie en is één van de mooiste steden aan de Adriatische kust. Volgens lokale folklore werd de stad ergens rond 700 na Chr. gesticht, maar archeologische vondsten tonen aan dat de stad al veel langer moet bestaan. Het prachtige, volledig ommuurde oude centrum van de stad heeft een plek op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dubrovnik heeft een mediterraan klimaat. In de winter is het er gemiddeld zo’n 10°C, in de zomer rond de 25°C. In de wintermaanden waait er vaak een snijdend koude wind, die Bora wordt genoemd. Het vliegveld van Dubrovnik, Dubrovnik Airport, is de derde luchthaven van het land. Het ligt op ongeveer 15km van het centrum van de stad. De stad heeft geen treinstation. Het openbaar vervoer vindt voornamelijk plaats met bussen. Ook zijn er veerdiensten naar de eilanden en naar het Italiaanse Bari.

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van de stad is werkelijk een parel aan de Adriatische Zee. De oude muren zijn het symbool van de stad. Opvallend is de dikke Minceta-toren die over de stad uitziet. De Stradum of Placa is een fraaie straat met veel barretjes en restaurants. De Grote Onofrio-fontein is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad.

Voor de cultuursnuivers is het Sponza-paleis een must-see, een prachtig voorbeeld van renaissancearchitectuur met een rijk gedecoreerde gevel die vroeger dienst deed als douanehuis en nu een archief herbergt. Niet ver daarvandaan ligt de Rector’s Palace, ooit het politieke en administratieve centrum van de stad, nu een museum dat de geschiedenis van Dubrovnik vertelt door middel van eeuwenoude artefacten en kunstwerken. Een wandeling langs de oude haven biedt een schilderachtig uitzicht op zee en de fortificaties die ooit de stad beschermden tegen invasies. Avonturiers kunnen de nabijgelegen Lokrum-eiland verkennen, waar een botanische tuin, een oud Benedictijns klooster en de troon uit de beroemde serie ‘Game of Thrones’ te vinden zijn. Voor een panoramisch uitzicht over de stad is de kabelbaan naar de berg Srđ een absolute aanrader. Hier zie je Dubrovnik in al haar glorie, met een adembenemend uitzicht op de oude stad en het diepblauwe water van de Adriatische Zee.


2. Split

Rond 300 na Chr. gaf de Romeinse keizer Diocletianus opdracht tot het bouwen van een paleis aan de Adriatische kust, en legde hiermee de basis voor de stad Split. De ruïnes van het paleis vormen nog steeds het stadshart van de stad. Het paleis staat inmiddels, samen met een flink deel van de historische binnenstad, op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Split heeft een mediterraan klimaat. In de winter is het er gemiddeld zo’n 10°C, in de zomer rond de 25°C. Het vliegveld van Split, Split Airport, is de tweede luchthaven van Kroatië. Het ligt vlakbij het plaatje Kastela, op ongeveer 25km van het centrum van Split. Split is het meest zuidelijke station van het Kroatische spoorwegnetwerk en bestaat uit slechts één spoor. In de stad kun je gebruik maken van verschillende buslijnen. Vanuit de haven zijn er bootverbindingen naar verschillende eilanden en een aantal kustplaatsen in Kroatië en Italië.

Bezienswaardigheden

In het historische centrum van Split staan tal van interessante gebouwen, waaronder het in 300 na Chr. gestichte Paleis van Diocletianus en de Kathedraal van Sint-Domnius. Het eeuwenoude centrum van de stad stad sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Vanaf de heuvel Marjan heb je een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de eilanden.

Verder is een bezoek aan de eeuwenoude Jupiter Tempel een must voor geschiedenisliefhebbers, gelegen nabij het centrale plein van het paleis. Niet te missen is ook de bruisende Riva-promenade, waar je langs de zee kunt wandelen, genieten van lokale delicatessen in de vele cafés, of simpelweg mensen kunt observeren. Voor een diepere duik in de cultuur biedt het Archeologisch Museum van Split een rijke verzameling artefacten uit de Romeinse, vroegchristelijke en middeleeuwse perioden. Avonturiers kunnen een dagtrip maken naar de nabijgelegen Cetina Rivier voor een spannende rafting ervaring of de mysterieuze Blauwe Grot op het eiland Biševo verkennen, bekend om zijn betoverende blauwe licht.


3. Zadar

De havenstad Zadar heeft, vanwege zijn strategische ligging aan de Adriatische Zee, een bewogen geschiedenis achter de rug, die al begon in de Oudheid. Sinds die tijd is de stad in Griekse, Romeinse, Byzantijnse, Italiaanse en Oostenrijkse handen geweest. Al deze invloeden zie je duidelijk terug in de gebouwen van de stad. Zadar heeft een mediterraan klimaat. In de winter is het er gemiddeld zo’n 7°C, in de zomer rond de 25°C. De watertemperatuur varieert van 10°C in februari tot 24°C in augustus. Het vliegveld van Zadar, Zadar International Airport, ligt op iets meer dan 10km van het centrum van de stad. Zadar heeft een treinstation dat de stad verbindt met Knin, vanwaar je verder kunt reizen naar bijvoorbeeld Zagreb of Split. In en rond de stad rijden bussen. Ook zijn er bootverbindingen met de omliggende eilanden en het Italiaanse Ancona.

Bezienswaardigheden

De preromaanse Kerk van St. Donato dateert uit de 9e eeuw na Chr. en is het gezicht van de stad. In de Kerk van St. Simeon vind je de Kist van St. Simeon, één van de belangrijkste stukken Middeleeuwse edelsmeedkunst. Langs de kust bevindt zich een zee-orgel, dat door de golfbewegingen tonen produceert. Bijzonder is ook het kunstwerk Greetings to the Sun, een kunstwerk op zonne-energie, dat overdag opgeladen wordt en dat ‘s avonds een bijzondere lichtshow geeft.

Voor de cultuurliefhebbers is een bezoek aan het Archeologisch Museum een must, met zijn rijke collectie aan artefacten uit de Romeinse, Middeleeuwse en vroegchristelijke periode. Niet ver daarvandaan prijkt het Romeinse Forum, ooit het centrum van het openbare en religieuze leven. Kunstenaars en fotografen zullen zeker de moderne kunstgalerij, het Museum of Illusions, willen bezoeken voor een interactieve ervaring. Avonturiers kunnen een dagtrip maken naar het nabijgelegen nationale park Paklenica, een paradijs voor wandelaars en klimmers. Een boottocht naar de betoverende Kornati-eilanden biedt een uitstekende gelegenheid om te genieten van de ongerepte natuur en kristalheldere Adriatische Zee. Voor een avond uit zijn de terrasjes en restaurants rond het bruisende Volksplein een echte aanrader, waar je kunt genieten van lokale delicatessen onder het genot van Kroatische muziek


4. Zagreb

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en met bijna een miljoen inwoners ook de grootste stad van het land. Zagreb is een mooie en gezellige stad, met veel leuke winkels en boetiekjes, mooie parken en statige gebouwen. In de winter liggen de temperaturen in Zagreb rond het vriespunt, in de zomermaanden gemiddeld net boven de 20°C. De laatste twee weken van mei zijn vaak erg warm, met regelmatig temperaturen boven de 30°C. Het vliegveld van Zagreb, Zagreb Airport, staat ook bekend onder de naam Pleso Airport. Het is de grootste en belangrijkste luchthaven van Kroatië. Zagreb Airport ligt op ongeveer 15km van het centrum van de stad. Zagreb heeft een uitgebreid OV-netwerk met treinen, bussen, trams en sneltrams. Taxi’s zijn, vergeleken met andere Kroatische steden, wat aan de prijzige kant.

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van de stad heet ook wel het Kaptol. Blikvangers zijn onder andere de Kathedraal van Zagreb en het Kroatisch Nationaal Theater. In Zagreb  vind je een aantal boeiende musea, waaronder het Archeologisch Musem en het Mimara Museum.  Aan het St. Marcusplein vind je de 13e-eeuwe St. Marcuskerk. De Ilica is een lange, drukke, maar ook zeer gezellige winkelstraat.

Ook bijzonder is de Lotrščak Toren, van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Elke dag wordt er om 12 uur ‘s middags een kanon afgevuurd, een traditie die de stad al eeuwen in stand houdt. Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan het Museum voor Hedendaagse Kunst een ware belevenis, met zijn dynamische exposities en de beroemde ‘Slide’ die van de bovenste verdieping naar beneden glijdt. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Maksimir Park, het oudste openbare park in Kroatië. Hier kun je heerlijk wandelen, picknicken en genieten van de rustige meren en dichte bossen. Voor een levendige culturele ervaring mag je de Dolac markt niet missen, een bruisende boerenmarkt waar je verse producten kunt kopen en de lokale cultuur kunt proeven. Avonturiers en gezinnen met kinderen kunnen zich uitleven in het Zagreb Zoo, gelegen binnen de grenzen van Maksimir Park, waar je een diversiteit aan dieren kunt bewonderen.

Plaats een reactie