Corsica is enorm veelzijdig: Op een oppervlakte van iets minder dan de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar vindt je hier een gebergte in zee (hoogste top 2.706 meter), een tientallen kilometers lang zandstrand aan de oostkust, romantische kleine baaien aan de westkust, pittoreske, eenzame bergdorpjes, drukke toeristencentra en oorspronkelijke kleine steden, waar het Corsicaanse, mediterrane flair overheerst (met veel invloeden uit Frankrijk). Hieronder vind je een greep uit de veelzijdige bezienswaardigheden en mogelijkheden voor excursies op de “Ile de la Beauté” (Eiland der schoonheid). In deze blog lees je alles over een rondreis op Corsica. Wij delen alle bekenden en toeristische gebieden op het eiland. Zo wordt je rondreis gegarandeerd een succes. Tip: voor meer variatie kun je deze trip ook combineren met eilanden als Sicilië en Sardinië.
Omgeving Bastia
De omgeving van Bastia en Cap Corse zijn een mooi stukje authentiek Corsica! Bastia met zijn hoge, strenge gevels en zijn bijzonder mediterrane sfeer. En Cap Corse met zijn steile kliffen met daarop dorpjes die uitkijken over de azuurblauwe zee, zijn intieme en schilderachtige marines. Maar wanneer het weer zijn duivels loslaat, is Cap Corse gehuld in grijze wolken, schuimbekt de zee en gaan de golven wild tekeer tegen de kust. Dit is ook de streek van de lekkere wijnen van Cap Corse en Patrimonio! Vreemd genoeg is deze prachtige streek, die zo verschillend is van de rest van het eiland, niet erg in trek bij toeristen. Jammer voor hen… en zoveel te beter voor wie er toch heen gaat. Cap Corse is ‘het vingertje’ van Corsica. Een lange, uitgestoken wijsvinger in de blauwe zee die duidelijk het noorden aanwijst. Het schiereiland is een van de mooiste stukken van het eiland, een met maquis begroeide bergketen, een rotsrug van 40 km lang en 12 tot 15 km breed. De toppen bereiken hoogtes van 1000 tot 1324 m en de hellingen storten zich op sommige plaatsen rechtstreeks in de blauwe zee. De Corsicanen zelf noemen Cap Corse liefkozend ‘l’isula di l’isula’, het eiland van het eiland.
Cap Corse is ook een wijnstreek. De wijngaarden brengen verschillende wijnen voort, vooral witte. Er is een wijnroute uitgestippeld langs de grootste kelders, via Santa-Severa, Rogliano en Morsiglia. En niet te vergeten: het beroemde aperitief ‘Cap Corse’ wordt dan wel in Bastia gemaakt, het dankt zijn naam aan dit mooie schiereiland. Om Cap Corse loopt een hoge bergweg als een kronkelende slang tussen water en lucht, boven een prachtig gebied met het ene schattige havenplaatsje na het andere. Die plaatsjes aan het water omvatten enkele oude huizen van schiststeen. Het is een wereld met een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen ook het indrukwekkende aantal rijkelijk gedecoreerde kerken, kapellen, kloosters, ruïnes en overblijfselen van molens.
Castagniccia
Castagniccia is een wat vergeten microregio die toch echt heel mooi is. De Castagniccia is uitgestrekt, daalt af naar Cervione en loopt in het westen door tot voorbij de Monte San-Petrone. De Castagniccia heeft een rijk verleden dankzij de kastanje. Groene en steile valleien, gedrongen dorpen of gehuchten, klokkentorens die als pijlen naar de hemel wijzen, koeien, geiten, halfwilde varkens, dikke kastanjebomen, bergstroompjes. De Castagniccia is nog altijd mooi, rijk en heel Corsicaans. De Castagniccia beleefde zijn gouden eeuw in de 17e eeuw: de streek was de dichtstbevolkte van Corsica dankzij de kastanjebomen. Het was in die welvarende tijd dat de meeste barokke kerken en klokkentorens opgetrokken werden. Hier voel je – samen met de Corsicanen – een soort nostalgie in je opborrelen.
De Castagniccia blijf prachtig en er wordt nu ook aan ecotoerisme gedaan, gelukkig op kleine schaal. De mensen die besloten hebben hier te komen of blijven wonen en de oude beroepen in ere te herstellen – houtbewerking, kastanjecultuur, veeteelt – of er nieuwe te creëren, meestal in verband met het toerisme, vormen een bevolking die even aantrekkelijk is als de streek zelf. Als je van plan bent om je ronde van Corsica in Bastia te beëindigen, dan moet je zeker proberen om hier minstens een nacht door te brengen tussen de kastanjebomen. En waarom ook niet langer? De Castagniccia is geen streek voor gehaaste reizigers.
Oostkust Corsica
De oostkust van Corsica beschikt over een niet te verwaarlozen troef: zo’n 100 km zandstrand. Als je echter een paar kilometer het binnenland intrekt, kom je alweer in het bergachtige Corsica terecht (de gemeenten Sari-Solenzara, Solara en Conca behoren tot de Cote des Nacres). Ooit was dit een dunbevolkt, moerassig gebied waar het stikte van de muggen. Vanuit economisch oogpunt is de oostkust een belangrijke streek, met een groot landbouwareaal tussen Solenzara en Moriani, een strook van ongeveer 60 km die in het westen eindigt aan de voet van het bergmassief. Hier wordt bijna een tiende van de rijkdom van het eiland geproduceerd in de vorm van wijn, groenten en fruit.
Solenzara is een vrij groot dorp aan de oostkust van Corsica (ongeveer 1120 inwoners). Dit dorp bezit geen uitzonderlijke charme en leeft hoofdzakelijk van het toerisme. Het strekt zich uit langs de nationale weg, vanwaar zijwegen naar het mooie strand, de jachthaven en de vissershaven leiden. Zo’n 5 km ten zuiden van Solenzara ligt het strand van Canella, dat mooier is dan het strand van Solenzara omdat het in een baai ligt. Er is geen parkeerterrein en daarom parkeert iedereen de auto in de berm.
Zuid Corsica
De zuidkust van Corsica, ter hoogte van Roccapina, is schitterend met een lang droomstrand aan de voet van de kustweg. Een paar rustige dorpen, de luchthaven van Figari, Bonifacio met zijn indrukwekkende kliffen en Porto-Vecchio met zijn baai en een paar van de fraaiste stranden van Corsica waar veel volk komt. Zuid Corsica is de duurste streek van het eiland, vooral in de zomer. Wel vind je hier heel veel goede campings. En in de omgeving van Monaccia en Figari zijn er betaalbare vakantiewoningen en gastenkamers. Ook daar zit je dicht bij de stranden, die bovendien minder bevolkt maar minstens even mooi zijn als die van Porto-Vecchio.
De baai van Roccapina, 22 km ten zuiden van Sartène, heeft een ideale ligging. Je ziet de baai vanaf de weg al liggen in de verte. Aan de turkooizen zee ligt een onvergelijkbaar mooi strand, omzoomd door een serie rotsen waarvan er één als twee druppels water op een grote, liggende leeuw lijkt. Het is hier druk en de zomer en dat valt te begrijpen, het is echt een prachtige plek. Maar let op: het pad dat naar de baai leidt is in slechte staat. Als je langs de nationale weg parkeert, heb je nog een wandeling van drie kwartier voor de boeg.
De Balagne
De Balagne is het achterland van Calvi en L’Île-Rousse. In het noordwesten van Corsica vormt de Balagne een boog van bergen en heuvels die aan de zuidzijde afgesloten wordt door een kam van 1000 tot 2000 m hoog. Op de laagvlakte heeft de Balagne een opening naar de zee. De Balagne is een hartveroverende streek met hooggelegen dorpjes die tot de mooiste van Corsica behoren. De dorpjes duiken op in dit sobere, uitgedroogde landschap met hier en daar olijfgaarden. Deze olijfgaarden worden in de zomer vaak vergeelt en geteisterd door bosbranden (de grote plaag van de Balagne).
In de Balagne zie je veel romaanse kapellen, barokke kerken, fonteinen, oliemolens en hoge huizen die tegen elkaar zijn aangebouwd. De meeste dorpjes zijn erg levendig en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Om het belangrijkste van de Balagne te zien moet je minstens een dag uittrekken. Als je ook de Giussani en de Ostriconi wilt verkennen, heb je meer tijd nodig. De Giussani is een klein gebiedje dat ingesloten ligt tussen de Haute Balagne en de Ascovallei. Je komt hier via een prachtige bergweg. De Giussani is een erg groen en bosrijke streek.
Binnenland van Corsica
Het binnenland van Corsica (Centru di Corsica) is een van de belangrijkste toeristische gebieden en omvat zes regio’s: de Niolo, het Pays de Corte (Curtinese), de vallei van de Asco, Ghjuvellina, Venacais en Bozio. Welke weg je ook kiest om naar De Niolo te komen, het wordt prachtig. Dit is dus het hart van Corsica. Het is een gesloten wereld, hooggelegen en omringd door de hoogste bergtoppen van Corsica: de Monte Cinto (met 2710 m het hoogste punt), de Paglia Orba (2525 m), de Capu Verdattu (2568 m) en andere. Stuk voor stuk juwelen! Het eerste wat wij aanraden om hier te doen is de auto een dag of twee laten staan en de omgeving te voet te ontdekken. Je kunt hier namelijk een heleboek prachtige wandelingen maken. De Niolo, dat is het rijk van de voettochten.
De vallei van de Restonica is zo mooi en kwetsbaar dat ze in 1985 tot beschermd nationaal natuurmonument werd uitgeroepen. Je zult verstelt staan als je door deze prachtige vallei trekt. In het hart van Corsica ontspringt de Restonica op 1711 m hoogte bij het Melomeer in het Rotondomassief. Daarna tuimelt wilde bergrivier 15 km lang door de bossen naar Corte. Langs de Restonica ontstaat op veel plaatsen natuurlijke bekkens waarin ‘s zomers lekker gezwommen kan worden. In de vallei van de Restonica valt het ene prachtige uitzicht na het andere te ontdekken. De vallei van de Restonica is één van de zeven wonderen van Corsica!
Westkust Corsica
De westkust van Corsica is één van de opzienbarendste stukjes Corsica met o.a. de calanche van Piana, dieprode pieken die oprijzen uit de golven, in de grilligste vormen. Het achterland, richting Evisa, is eveneens prachtig, zeker aan de rand van het Foret d’Aïtone. Maar let op, want de kustweg, die kronkelend langs de kliffen loopt is op sommige plaatsen gevaarlijk, of op zijn minst angstaanjagend, en heel smal. Dat zorgt voor rillingen, vooral als je van het noorden naar het zuiden rijdt, want dan zie je de afgrond vlak naast je. Doe het dus rustig aan en rijd voorzichtig, zeker in de bochten. Heb je snel hoogtevrees, neem dan in Porto de weg door het binnenland. In Galeria kom je opnieuw aan de kust. Op die manier kort je de reis met vijf kilometer in, maar je mist wel een schitterend zicht! Opgelet, tijdenss de reis rijd je 32 km over een erg smalle weg (tot aan de brug van Galeria), en 14 km voorbij Calvi is het wegdek in slechte staat.
Ten noorden van de Golf van Girolata ligt een woestijnachtig schiereiland, befaamd om zijn ongerepte berglandschappen en zijn vermelding op de lijst van beschermd werelderfgoed van de Unesco: Natuurreservaat van Scandola. Het natuurreservaat van Scandola maakt deel uit van de streek ‘Golf van Porto’. Op dit moment loopt er een onderzoek om het reservaat uit te breiden. In het natuurreservaat van Scandola zie je grillig gevormde rotsen, zuilen van vulkanisch gesteente, diepe spelonken, verweerde flanken, betoverende kleuren en vreemde gaten die tafoni worden genoemd en voor de specialisten tot nader order onverklaarbaar zijn.
Ik ben binnen allinclusivekoning.nl de expert voor kindvriendelijke bestemmingen als Egypte, Turkije en Griekenland. De afgelopen jaren heb ik veel kennis over vakantieparken, resorts en luxe rondreizen opgedaan. Regelmatig schrijf ik nieuwsberichten / blogs over vakanties voor inspiratie doeleinden. Daarnaast verzamel ik actuele aanbiedingen en deel ik interessante last-minute reizen.