4200+ hotels
Last-minute aanbiedingen
Populaire reisaanbieders
Veilig online boeken
Aanbiedingen
Goedkoop op reis
Luxe resorts
Exclusief genieten
Kindvriendelijk
Voor het hele gezin
Adults Only
Rust & ontspanning

Wat zijn internationale reisadviezen?

Internationale reisadviezen zijn bedoeld om reizigers te informeren over de veiligheid en omstandigheden in verschillende landen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen bij het plannen van hun all inclusive vakanties. Deze adviezen kunnen variëren van algemene veiligheidsaanbevelingen tot specifieke informatie over gezondheidsrisico’s, politieke situaties en natuurrampen. In deze blog bespreken we wat internationale reisadviezen zijn, hoe ze worden gegeven en waar je op moet letten als jij je all inclusive reis gaat boeken.

Bronnen van reisadviezen

Reisadviezen worden doorgaans verstrekt door overheidsinstanties, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de afdeling Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Er zijn ook onafhankelijke organisaties en websites, zoals de International Air Transport Association (IATA) en reisgidsen zoals Lonely Planet, die nuttige informatie en adviezen bieden. Reisadviezen kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de situatie in een bepaald land. Veiligheidsniveaus kunnen variëren van “normale voorzorgsmaatregelen” tot “alleen noodzakelijke reizen” of “niet reizen”, afhankelijk van de situatie.

Waarom wordt een negatief reisadvies gegeven?

Reisadviezen kunnen informatie bevatten over de aanwezigheid van besmettelijke ziekten (gezondheidsrisico’s), zoals COVID-19, malaria of gele koorts, evenals aanbevelingen voor vaccinaties en andere preventieve maatregelen. Daarnaast speelt ook de Politieke situatie een rol. De adviezen kunnen waarschuwingen bevatten over politieke onrust, protesten, terroristische dreigingen of gewapende conflicten die de veiligheid van reizigers kunnen beïnvloeden. Tevens spelen mogelijke natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen of orkanen en rol. Er wordt daarbij ook gelet op lokale wetten, culturele gebruiken en gedragsnormen om culturele misverstanden en mogelijke juridische problemen te voorkomen.

Wat voor effect heeft een negatief reisadvies?

Een negatief reisadvies dat door de overheid wordt uitgegeven, kan verschillende effecten hebben op zowel reizigers als de toeristische sector in het betreffende land. Doorgaans zijn Europese landen consistent en hanteren ze dezelfde criteria en adviezen (vergelijkbaar met o.a. Amerika). Dit geeft dus grote gevolgen voor het toerisme in het desbetreffende gebied. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators moeten hun diensten aanpassen of verminderen als gevolg van een negatief reisadvies. Dit kan leiden tot minder vluchten en andere transportopties naar het betreffende land. Daarbij kan het leiden tot strengere visumvereisten of beperkingen voor reizigers uit het land waar het advies van toepassing is. Door de indicatie van verhoogde veiligheidsrisico’s in het land lopen reizigers die toch vertrekken een hoger risico op problemen zoals politieke onrust, criminaliteit of gezondheidsrisico’s.

Kleuren Nederlandse reisadviezen voor het buitenland

Het Nederlandse internationale reisadvies maakt gebruik van een systeem van kleurcodes om de veiligheidssituatie in verschillende landen aan te geven. Deze kleurcodes zijn bedoeld om reizigers te informeren over de risico’s en voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen bij het plannen van hun reis. De kleurcodes zijn als volgt:

  1. Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Dit betekent dat de veiligheidssituatie in het land vergelijkbaar is met die in Nederland en er zijn geen specifieke waarschuwingen of beperkingen. Reizigers kunnen met een gerust hart reizen, maar moeten nog steeds op de hoogte zijn van de algemene reisveiligheid en lokale omstandigheden.
  2. Geel: Let op, veiligheidsrisico’s. In landen met een gele kleurcode zijn er bepaalde veiligheidsrisico’s die reizigers in overweging moeten nemen. Dit kan te maken hebben met politieke onrust, criminaliteit, natuurrampen of gezondheidsrisico’s. Reizigers wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn en zich bewust te zijn van hun omgeving, en om de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen.
  3. Oranje: Alleen noodzakelijke reizen. In landen met een oranje kleurcode wordt geadviseerd om alleen te reizen als dit echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor werk of familieomstandigheden. Er zijn aanzienlijke veiligheidsrisico’s die kunnen variëren van politiek geweld tot gezondheidscrises. Reizigers die besluiten om naar een land met een oranje kleurcode te reizen, moeten zich goed voorbereiden en zich houden aan de veiligheidsaanbevelingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  4. Rood: Niet reizen. In landen met een rode kleurcode wordt geadviseerd om helemaal niet te reizen vanwege zeer ernstige veiligheidsrisico’s, zoals oorlog, terroristische dreiging of een grote gezondheidscrisis. Reizen naar een land met een rode kleurcode brengt aanzienlijke persoonlijke risico’s met zich mee en kan leiden tot beperkte of geen consulaire bijstand van de Nederlandse overheid.

Ben ik strafbaar als ik reis naar onveilige gebieden?

Nee. Hoewel het reizen naar onveilige gebieden op zichzelf meestal niet strafbaar is, kunnen er juridische gevolgen zijn, afhankelijk van de specifieke wetten en regelgeving van uw land van herkomst en het land van bestemming. Als je naar een gebied reist waar terroristische groeperingen actief zijn en je wordt verdacht van het ondersteunen of deelnemen aan dergelijke activiteiten, kunt je strafrechtelijk worden vervolgd. In onveilige gebieden kan de consulaire bijstand van de eigen overheid beperkt zijn. Dit betekent dat je mogelijk minder hulp krijgt als je problemen ondervindt tijdens de reis, inclusief juridische problemen. Als je naar een land reist dat onderhevig is aan internationale sancties, kan dit leiden tot juridische gevolgen als je betrokken bent bij activiteiten die in strijd zijn met deze sancties, zoals handel of financiële transacties.

Dekt mijn reisverzekering een vakantie naar bestemmingen met een negatief reisadvies?

Een negatief reisadvies kan invloed hebben op de dekking van reisverzekeringen. Veel verzekeraars bieden mogelijk geen dekking of beperkte dekking als je naar een land reist met een negatief reisadvies. Dit kan betekenen dat je mogelijk niet verzekerd bent voor medische kosten, repatriëring of annuleringskosten. Informeer hier voor vertrek goed naar. Het heeft ook effect op bijvoorbeeld de repatriëring tijdens medische problemen, ongevallen en ongelukken.

Waar kan ik de actuele adviezen vinden?

Actuele reisadviezen kunnen worden gevonden op de officiële websites van overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor buitenlandse zaken en reisveiligheid. In Nederland is dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer informatie kun je vinden op nederlandwereldwijd.nl/reisadvies. Elke dag worden de risico’s opnieuw bepaald en in kaart gebracht. Soms veranderd een advies voor een compleet land, een bepaalde regio of en specifieke stad. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende kleuren (groen, oranje en rood).

Kan ik mijn vakantie wijzigen, omboeken of annuleren als het reisadvies veranderd?

Reizigers die al geboekt hebben voor een reis naar een land met een negatief reisadvies, kunnen hun reis vaak annuleren of wijzigen. Dit kan echter wel resulteren in financiële consequenties voor zowel reizigers als bedrijven in de toeristische sector, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels en reisbureaus. Bij het boeken kun je zelf opzoeken wat je rechten en plichten zijn bij omboeken, wijzigen of annuleren van je vlucht. Een annuleringsverzekering kan altijd uitkomst bieden. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld TUI Flex waarmee je eenvoudig jouw reis kort voor vertrek kunt aanpassen.

Wat zijn grote reisbestemmingen met een negatief reisadvies (rood)?

Op dit moment kun je de volgende reisbestemmingen beter vermeiden: Afghanistan, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Eritrea, Haïti, Iran, Irak, Jemen, Libië, Mali, Niger, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië en Venezuela. Daarnaast zijn er nog meer landen die niet aanbevolen worden of een geel/oranje advies hebben. Soms kun je dan wel veilig naar het all inclusive hotel reizen, maar moet je niet het binnenland in gaan.

Plaats een reactie