Wintersportdekking reisverzekering
Alle verzekeraars van de reisverzekering bieden ook een wintersportdekking aan. Deze optie kun je selecteren op het moment dat je een reisverzekering afsluit als je op een wintersportvakantie gaat. Deze dekking is wat uitgebreider en is er omdat er aan een wintersportvakantie toch wel wat risico’s kleven. Met de wintersportdekking verzeker je bijvoorbeeld ook je skispullen en dit valt aan te raden, aangezien deze vaak niet erg goedkoop zijn. Het maakt hierbij overigens niet uit of je de spullen huurt of dat je je eigen skispullen gebruikt, want beiden zullen namelijk gewoon onder de wintersportdekking van je reisverzekering vallen.
Wintersportdekking als aanvulling op je reisverzekering
Tijdens een wintersportvakantie kan er natuurlijk altijd iets voorvallen, waardoor je mogelijk letsel oploopt. Dan is het erg handig als je een wintersportdekking voor je reisverzekering hebt afgesloten, want op die manier worden bijvoorbeeld de kosten gedekt die er gemaakt moeten worden om met speciaal vervoer naar huis toe te worden gebracht indien dat nodig mocht zijn. Ook als je opgenomen dient te worden in een ziekenhuis op locatie zal dit vallen onder je wintersportdekking en het kan geen kwaad om vooraf in dergelijke zaken te voorzien. Houd er rekening mee dat medische hulp niet standaard onder de wintersportdekking valt en dat je hiervoor nog een aanvullende verzekering mee zult moeten nemen, namelijk de aanvullende verzekering die voorziet in dekking van geneeskundige kosten.
Wintersportdekking en kortlopende reisverzekering
Een wintersportdekking kun je prima afsluiten in combinatie met een kortlopende reisverzekering. Uiteraard kan dit ook in combinatie met een doorlopende reisverzekering als je dit zou wensen. Heb je de reisverzekering echter maar eens per jaar nodig voor een wintersport, dan is de kortlopende reisverzekering een goede optie. Je kunt hier dan ook eenvoudig een wintersportdekking bij afsluiten en de dekking van de reisverzekering zal dan precies gelden vanaf het moment van vertrek tot aan het moment van terugkeer. Zo ben je tijdens je reis dus altijd goed verzekerd, mits je uiteraard de juiste dekking bij je reisverzekering hebt geselecteerd.
Welke winterse activiteiten zijn gedekt?
De wintersportdekking van de reisverzekering biedt extra dekking voor specifieke activiteiten die tijdens een wintersportvakantie worden beoefend. Welke activiteiten precies onder de module wintersportdekking vallen, kan verschillen per verzekeraar en polisvoorwaarden, maar over het algemeen omvatten ze:
- Skiën en snowboarden: De wintersportdekking biedt doorgaans dekking voor skiën en snowboarden op geprepareerde pistes en in skigebieden.
- Langlaufen: De meeste verzekeraars bieden dekking voor langlaufen.
- Schaatsen: Sommige verzekeraars bieden dekking voor schaatsen op een ijsbaan.
- Sledehonden- en rendiersafari’s: Sommige verzekeraars bieden dekking voor deze activiteiten.
- Bergwandelingen: Sommige verzekeraars bieden dekking voor meerdaagse tochten in de bergen.
- Skitochten: Sommige verzekeraars bieden dekking voor georganiseerde skitochten met een gids.
- Off-piste skiën en snowboarden: De meeste verzekeraars bieden geen standaard dekking voor off-piste skiën of snowboarden, maar je kunt deze dekking soms als extra optie toevoegen aan je reisverzekering.
Wat moet je doen tijdens of na een ski-ongeluk of snowboard incident?
Als er tijdens de wintersport op een berg of skipiste een ongeval plaatsvindt, hangt het af van de ernst van het ongeval en de omstandigheden wat er gebeurt. Over het algemeen zijn er een aantal stappen die worden genomen:
- Eerste hulp: Als er iemand gewond raakt, moet er zo snel mogelijk eerste hulp worden verleend. Het is belangrijk om te zorgen voor de veiligheid van de gewonde persoon en ervoor te zorgen dat hij of zij comfortabel en warm blijft totdat medische hulp arriveert.
- Melding bij de skischool of reddingsdienst: Als het ongeval plaatsvindt in een skigebied, is er vaak een skischool of reddingsdienst aanwezig. Het is belangrijk om hen onmiddellijk te informeren over het ongeval en hun instructies op te volgen.
- Medische hulpverlening: Bij ernstigere ongevallen wordt vaak medische hulpverlening ingeschakeld, bijvoorbeeld door de bergreddingsdienst of een ambulance. Afhankelijk van de ernst van het letsel, kan het nodig zijn om de gewonde persoon per helikopter naar een ziekenhuis te vervoeren.
- Contact opnemen met de reisverzekering: Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de reisverzekering om het ongeval te melden en te informeren over de situatie. De reisverzekering kan helpen bij het regelen van medische hulp en eventuele repatriëring naar huis.
- Aangifte bij de lokale autoriteiten: In sommige gevallen kan het nodig zijn om aangifte te doen bij de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld als het gaat om een ernstig ongeval met letsel of als er sprake is van een ongeval waarbij een derde partij betrokken is.
In geval van een ongeval tijdens de wintersport op een berg is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en professionele hulp in te schakelen. Zorg er daarnaast voor dat je op de hoogte bent van de dekkingen van je reisverzekering en wat je moet doen om aanspraak te maken op eventuele vergoedingen.